Text Size
Hirdetés
Hirdetés

A három "kincs" III. rész a Shen

PDFNyomtatásE-mail

AddThis Social Bookmark Button

A Shen áll a legközelebb ahhoz, amit az európai kultúrán nevelődött ember léleknek nevez. Lakhelye természetesen a Szív működési köre, erre több közismert magyar szólás is utal. Tiszta szívvel szereti, szívvel, lélekkel küzd valamiért; jószívű, vagy éppen szívtelen is lehet valaki; Megszakad a szíve - ezt mondjuk arra, akit valami nagy szomorúság ért. Én a szívemet adtam neked, mondja a szerelmes. Mindenek központjának tekinti ezt a működési kört a Hagyományos Kínai Orvoslás is, ez az egyetlen melynek külön udvara van egy másik működési kör formájában.

Forrása azonos a Jinggel, a táplálék egy bizonyos feldolgozottsági fokának termékéből építkezik.

Mit mondhatunk a Shenről? Elsősorban velünk született adottság, egyedi szubsztancia, a test életereje, a jellem és a tudatosság. A fogalmakban való gondolkodás, az egyéni élni vágyás és az adni tudás képessége. Ha a Szív működési körében a Qi és egyéb szubsztanciák harmóniában vannak, azt mondhatjuk, hogy a Shen kellően táplált, az egyén arcszíne egészséges, nyelve nem sápadt, nem lila, gondolkodása nem szélsőséges, a környezet felé adott válaszai nem irracionálisak. Nincs álmatlanság, nincsenek túl élénk álmok, nincs feledékenység.

Ha diszharmónia lép fel, a szem fénytelenné válik, a gondolkodás lelassul, az egyén tompává, feledékennyé válik, beszéde akadozó,néha gyors, súlyosabb esetben összefüggéstelen is lehet.Legszélsőségesebb változata az őrült tombolás, a féktelen elmezavar. Külső szerve a nyelv, melyből egyenesen következik, hogy lelki problémáink megoldásának egyetlen megnyugtató módja a nyílt, őszinte beszélgetés. "Szívbajainkat" szőnyeg alá söpörni nem lehet, valahol az mindig visszaüt.

Test és a lélek egysége, annak együttes vizsgálata, zavarainak egyenrangú kezelése: ez a Hagyományos Kínai Orvoslás egyik nagy erénye.

Dr. Csiák Gyula orvos-természetgyógyász