A túlzott hajlékonyságról

Általános, az egész szervezetet érintő túlnyújthatóság. Így lehetne magyarra fordítani a Benignus Generalizált Hypermobilitás diagnózisát. ( A továbbiakban egy könnyen megjegyezhető rövidítést, a Hy Mo Mo-t olvashatják, ez a Hypermobilitás és Magyarország rövidítéséből állt össze.) Talán nem bántó, ha az alábbi sorokban a „gumiemberek” kifejezést is használom.

Ezek az emberek gyakran csodálat tárgyai, hiszen hajlékonyságuk rendkívüli mutatványokra, különleges pózokra ad lehetőséget. Ez bizonyos sportágakban kifejezetten előnyös, máshol viszont hátrányt jelent. A tornában, úszásban, ritmikus sportgimnasztikában a gumiemberek gyors sikerekre számíthatnak, az aszimmetrikus mozgással járó játékokban (kézi-, kosárlabda, rugby, labdarúgás) viszont inkább a gyakori sérülésekkel kell számolniuk.

Nemcsak egyének, gyakran egész családok is érintettek lehetnek. Úgy tűnik, hogy egy öröklődő elváltozásról van szó. Érdemes végiggondolni a családot. Rákérdezni a szülőkre, náluk mi a helyzet, s ami nagyon fontos: fokozott figyelemmel kell kísérni a gumiembereknek saját gyermekeiket, hiszen már egészen kicsi korban felmerül a kérdés: Mit sportoljon ez a gyerek? Jó tudni, hogy a lakosságnak körülbelül 10%-a érintett, s lányokon kétszer olyan gyakran fordul elő az ízületek túlzott lazasága, mint a fiúknál.

A szűrővizsgálat során a könyök, a csukló, a felső végtagon a hüvelyk- és a kisujj; az alsó végtagon a térd vizsgálata kiemelt fontosságú. Emellett kórjelző értékű, ha valaki nyújtott térdek mellett úgy előre hajol, hogy mindkét tenyerét a földre tudja helyezni. Egy ponttáblázat segítségével határozzuk meg a Hymo Mo értéket. Az elérhető maximális pontszám 9, s ha valaki 4 pontot összegyűjt, már egyértelmű a diagnózis.

Ha az ízületekben a fiziológiás határokat meghaladó mozgás történik, ez a későbbiekben az artrózis egyik forrása lehet.

Hymo Mo Terápia:

– “Izomfűző” kialakítása, valamint a végtag izomzat erősítése

A választott sportágtól függetlenül minden gyermek számára az egyik legfontosabb dolog a megfelelő izomzat felépítése. Ha ferde a gerinc, ha fáj a hát, ne külső rögzítésben gondolkozzunk! Izomfűzőt építsünk fel! Erősítsük a hát izmait, a gerincoszlop két oldalán futó izomzatot, a has ferde és egyenes izmait. A megfelelő tartás kialakítására kell törekedni. Felsorolhatnék itt számtalan gyakorlatot, edzőtermek sokaságát, de ezt mindenki megtalálja a könyvekben, a prospektusokban, az interneten, saját környezetében. Ami igazán lényeges, az a fokozatosság, a rendszeresség, a változatosság. A törzs izmainak megerősítésén túl az alsó és a felső végtagok trenírozása ugyanolyan fontos!

Gyermekkorunkban az ásó, a kapa, a fejsze és a kasza erősítő hatását “élvezhettük”, szedtük a gyümölcsöt, másztunk a fára, ha kellett, ha nem. Faluhelyen természetes volt, hogy mindenki dolgozik. Az udvaron rendszeresen emelgettem sötétedés után egy betondarabot, volt egy súlygolyóm, azzal is szórakoztam. Én akartam az osztályban a legerősebb lenni! Ma már más a világ. Gumiszalagok, expanderek, kézi súlyzók; rafináltnál rafináltabb szobai erősítők kaphatók. Gondoljunk viszont arra, hogy a gyakorlatok megfeleljenek a gyermek életkorának. Az apróságok esetében a saját testsúly legyőzése legyen elsődleges, a segédeszközök közül csak a koruk szerint ajánlott, baleset veszélytől mentes eszközöket adjuk kézbe.

Nagyon szimpatikus számomra, s a gyermekek is nagyon szeretik a falmászást. Minden nagyobb városban – nálunk Székesfehérváron is – több helyen rendeztek be ú.n. mászó falakat, ahol felügyelet mellett – magasabb falak esetén kötél biztosítással – erősödhetnek a gyerekek. Ez csak egy lehetőség a sok közül.

Gyógytorna

Fő cél az egyensúly érzék javítása. Amire vigyázni kell, a hypermobil egyének ne nyújtsanak, a streching gyakorlatokat kerüljék. A legtöbb helyen az izomerő karbantartása és javítása, valamint az egyensúly érzék tréningje együtt található, sok értelme nem is lenne a szétválasztásnak. Mindegyikre szükség van. Egy ilyen honlap arra nem alkalmas, nem is célja, hogy akár fényképeken, akár video filmeken bemutasson gyakorlatokat. Szerzői jogokat is sértenék vele, viszont ők is örömmel veszik, ha jó szívvel ajánlja az ember akár a keleti, akár a nyugati tőről származó torna féleségeket. Nem tennék különbséget közöttük; mindegyik nagyon hasznos lehet a hypermobil egyén számára. Arra már korábban felhívtam a figyelmet, hogy a túlzottan laza egyéneknek nyújtani nem kell, de továbbmegyek: ne is produkálják magukat. Még akkor sem, ha erre a környezetük kéri. Felesleges az ujjakat ropogtatni, vagy bemutatót tartani abból, hogyan tudják kitekerni magukat.

Több száz fénykép sorozat, videofilm létezik az interneten is, a könyv- és a videofilm piacon is. Olyannal még nem találkoztam, ami kifejezetten a Hymo Mo pozitív egyéneknek íródott volna, de ami késik, nem múlik. Addig is, amíg Béres Alexandra, vagy éppen Csonka Csaba megírja a saját, nekik szóló tornagyakorlatait, bátran nyúljunk a már kész anyagokhoz, s hagyjuk ki belőle a már említett streching elemeket. Fontos, hogy törekedjünk a fokozatosságra!

Még nem volt szó róla, de érdemes tudni, hogy a szalagok nyújthatósága összefügg a női hormonok vérszintjével is. A lányok, asszonyok gondoljanak arra, hogy a menstruáció előtt egy héttel, majd még az  utána jövő napokban is kíméletesebbek legyenek magukkal. Ilyenkor nagyobb a sérülés veszélye. Ha már eldöntötte valaki, milyen sportágat űz, érdemes utána keresni, milyen preventív gyakorlatok léteznek, amelyekkel a későbbi sérülések kockázatát a minimumra lehet csökkenteni. Interneten a nemzetközi irodalomban is érdemes tallózni; ha valaki nem tud külföldiül, lehetősége van magyar fordítást is kérni. Magyar sportorvosok és gyógytornászok is dolgoznak azon, hogy sportágspecifikusan is megszülessenek ezek a gyakorlatsorok. A leginkább veszélyes sportágak közül a kézilabda és a kosárlabda művelői már megtalálhatják ezeket az anyagokat, s nincs messze az az idő, hogy a labdarúgásban is a hasonló anyag elkészüljön. Csak remélni merem, hogy ebben már egy fejezet külön is foglalkozik a hypermobilitás témájával.

Étrend

A mozgató rendszer olyan összetett, hogy szinte minden fajta táplálékot felhasznál valamelyik alkotó eleme. Hiszek benne, hogy a legfontosabb a mértékletes és változatos táplálkozás. Régi megfigyelés az, hogy a gyümölcsök, zöldségek, a növények hasonlítanak arra szervre, amire jótékonyan hatnak. Piros és szív alakú a paradicsom, a cseresznye, a meggy. az agy tekervényeire emlékeztet a dióbél, a gerincvelőre  ginzeng gyökere, a szem bogarára a sárgarépa metszete, a banán pedig, ha elvágjuk, kísértetiesen hasonlít a gerincvelő metszetére. A japán néphit szerint is a táplálkozás fontos eleme a reggeli , s az tartalmazzon legalább 12 féle alapanyagot. Egy jól elkészített tojásrántotta mézzel ízesített tejeskávéval ezt a célt meg is tudja valósítani. (olaj, só, tojás fehérje, sárgája, zöldpaprika, vöröshagyma, csípős paprika, kolbász, piros paprika, bors, majd a már elkészült rántotta mellé paradicsom karikák, egy gerezd fokhagyma, zsemle, tej, méz, kávé,néhány szem aszalt szilva, vagy yuyuba) Természetesen mindenből csak kis mennyiségre gondolok.

Az izomsérülések gyógyítására és megelőzésére korábban súlyos ezrekért hozatták be a sportolók Németországból az Alph Intern nevű készítményt, majd később a Wob enzimet. Az összetételét látva, bromelin és papain enzim a két fő ható anyaga, megtámogatva rutiilinnal, ami szerkezetét tekintve nagyon hasonlít a C vitaminra. A növények közül az ananászban a bromelin, a papajában pedig a papain található meg nagyobb mennyiségben, ebből adódik, hogy ezeknek a gyümölcsöknek a fogyasztása, kiegészítve C vitamin tartalmú zöld félékkel ( citrom, kiwi, zöldpaprika) jó hatással van az izomzatra.

Az inak és szalagok a tengeri állatok és növények fogyasztásáért hálásak. Hal, rák, kagyló, algák mindegyike rengeteg olyan anyagot tartalmaz, mely az ízületek alkotó elemeinek a regenerációját segíti. Találó kifejezés a tenger gyümölcsei szóösszetétel, hűen fejezi ki, hogy alapvető élelmiszerről van szó.

Az erős csontozat kialakításában főként a fekete és mélykék gyümölcsök (kökény, szilva, fekete szeder) segítenek. Egy felvidéki történet jut eszembe. Történt egy faluban, hogy rohamosan nőtt a település, és a temető, mely korábban a község szélén volt, körbeépült, középre került, s az áttelepítéséről határoztak. Minden földi maradványt felkutattak, s meglepve tapasztalták, hogy a csontok több évtized után is megtartották keménységüket. Az okokat keresve, a mákra terelődött a gyanú. A lakosság nagy része ennek a termesztésével foglalkozott, s értelemszerűen az átlagosnál többet is fogyasztottak belőle. Ezután tudósok is bebizonyították, hogy valós az összefüggés, a mák erősíti a csontrendszert; a csontritkulás hatásos ellenszere.

A hagyományos kínai orvoslás a mozgást az újjáéledés évszakához a tavaszhoz köti, ennek színe a zöld. Étkezésünkben is megfigyelhető, hogy minden ami mozog és mozgat, meghálálja, ha étrendünkben legalább negyven dekagramm zöldség és gyümölcs is szerepel naponta.

Lazítás a krónikus feszültségek feloldására

1. Feküdjünk vízszintesen és nyújtsuk ki a lábunkat.Nyissuk szét a csípőnknél valamivel szélesebb terpeszbe. A karok laza középtartásban, kinyújtva, kb. 45 fokos szöget zárnak be testtel. A tenyér felfelé néz. Lazítsunk.

2. Belélegzünk. Jobb lábfejünket feszítsük vissza, majd feszítsük meg a vádlinkat, térdünket és enyhén a comb izomzatát. Végül feszítsük meg az egész jobb lábat. Tartsuk meg, majd kilégzés közben lazítsuk el. A feszültség a lábfejünkön kiáramlik testünkből. Ismételjük meg a gyakorlatot a bal lábunkon is.

3. Belégzés. Felváltva feszítsük meg a jobb, majd a bal fenék izmait is, majd szorítsuk össze, amennyire csak bírjuk. Lazítsunk, közben lassan, egyenletesen kilélegzünk.

4. Belégzés, következnek a hasizmok. Húzzuk be a hasunkat, amennyire csak tudjuk. Tartsuk meg egy ideig, majd kilégzés és lazítás következik.

5. Belégzés; a hátizmokra koncentrálunk. Feszítsük meg őket, a hát kissé megemelkedik. Kilégzés közben engedjük, hogy a hátizomzat a talajt érintse.

6. Belégzés. Feszítsük meg mellizmainkat, amennyire csak tudjuk. Tartsuk meg néhány másodpercig, majd kilégzés, lazulás következik.

7. Belégzés, figyeljünk a vállunkra. Először a jobb váll izmai feszüljenek, rövid idő múlva kilégzésben ellazítjuk, s a talajig engedjük vissza. Újabb belégzésben a bal vállon a gyakorlatsort megismételjük.

8. Belégzés; a jobb kar izmait feszítsük meg. A kéz ökölbe szorul, a kar kissé felemelkedik. Kilégzés, lazítás, majd a másik oldal következik.

9. Belégzés után a nyak és a garat környéki izmok húzódjanak össze, állkapcsunkat és minden arcizmunkat is szorítsuk. Néhány másodperc vicsorítás után kilégzés közbeni ellazulás következik.

10. A has alsó részébe szívjuk be a levegőt, tartsuk bent néhány másodpercig, majd kilélegezve lazítsunk. Legalább háromszor ismételjük meg mindezt. Ezután még néhány percig maradjunk fekvő helyzetben. Érezni fogjuk, hogy egész testünk ellazult, a feszültség oldódott.

Életrend

Az egészség iránytűje a biológiai óra.

A gyógyítás tudománya bonyolult dolog, de az egészség megőrzésének titka egyszerű. Kövessük biológia óránk ritmusát minden nap. Ez a mutató 24 óra alatt egyszer jár körbe. A nyugati és a keleti irodalom is ismeri a bioritmusokat, de a keleti gyógyításban kiemelt szerepet játszik. Huszonöt éve már, hogy megírtam első könyvemet, Bioenergetika és akupunktúra címmel, melyben részletesen összevetem a kronobiológia eredményeit a keleti filozófia gondolataival; rengeteg a hasonlóság.  Nézzük ezután, mit mond a keleti bölcs. Tizenkét működési terület követi egymást két óránként, ez ad ki egy huszonnégy órás teljes ciklust. Menjünk végig ezeken a területeken. 23 órától hajnali egy óráig “uralkodik” az epehólyag. Ez szorosan összefügg a máj működési területével, amely egytől háromig a legaktívabb. Nagytakarítás folyik ilyenkor, a szervezetnek nyugalomra van szüksége. Az epekő, a késő esti vacsora, nagyobb mennyiségű alkohol esti elfogyasztását jelzi a gyötrődő, kínlódó máj és epeműködés. A másnapi frissesség titka a korai lefekvés. Hajnali három és öt óra között a tüdő működési körének idején friss levegőre van szükség, mely biztosítani tudja a megfelelő légcserét. (Ki korán kel, aranyat lel). Öttől hétig a vastagbél a legaktívabb, ez a székletürítés optimális ideje. A belek tisztán tartása nagyon fontos az egészség megőrzésének szempontjából. Hét óra után az üres gyomor jelez, amely kilenc óráig emészt a legjobban. (A reggelit edd meg magad, az ebédet oszd meg a felebarátoddal, a vacsorát add az ellenségednek!) Kilenc órakor a lép és a hasnyálmirigy, az emésztés kezdeti fázisa következik. Reggelizz úgy, mint egy király! Legyen ez az étkezés változatos, kiadós és meleg. Könnyebben emészti meg  a szervezetünk. A szív működési köre 11 és 13 óra között a legaktívabb és a legérzékenyebb is egyben. A déli fáradékonyság figyelmeztető jel lehet. Ebéd után mindig pihenjünk le legalább fél órára, ez jelentősen csökkenti a szervi szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. A könnyű meleg ebéd kíméli a bélrendszert, különösen a vékonybélre van jó hatással, melynek aktivitási ideje 13 és 15 óra közé esik. Délután három órakor a húgyhólyag veszi át a vezető szerepet. A bőséges folyadék fogyasztás egész nap fontos, de kiemelkedő jelentősége van ebben az időszakban. Ez egyszer s mind a vesét is karban tartja, mely 17 óra után a legaktívabb. (Nincs új a nap alatt. Brit kultúrkörökben ez az ötórai tea ideje.) 19 órakor a szívburok meridián aktivitási ideje kezdődik. Ilyenkor a legmagasabb a láz, ilyenkor a legfontosabb, hogy már ne erőltessük meg a szervezetünket semmilyen szempontból. A lelki nyugalom védi a szívet, egy kellemes esti séta pedig minden gondot elfeledtet.  21 és 23 óra között van a hármas melegítő meridián időszaka. A hagyományos kínai felfogás ezen a szív, a tüdő, a lép és gyomor, valamint a vese és a húgyhólyag együttesét érti, amelyek ebben az időszakban összehangoltan működnek. A nyugalom, a békés beszélgetés, a zenehallgatás és az intim együttlét időszaka ez.

Az ember és környezete egy egység, e kettő harmonizálása a hosszú élet titka. Bármilyen kultúrkörben kutakodunk, hasonló következtetésre jutunk. A természet törvényeit tiszteletben tartó ember tud igazán vigyázni az egészségére, rendelkezzen átlagos ízületekkel, vagy éppen túlzottan könnyen nyújtható szalagokkal.

– Speciális táplálék kiegészítők

A további részletekről személyesen,  telefonon, e-mailben kérhet tájékoztatást.

Várjuk minden érdeklődő kérdéseit. mennyi a Hymo Mo értéke, vannak-e panaszai, milyen tapasztalatai vannak a gyógyítással, a gyógyulással kapcsolatosan? Milyen segítségre lenne szüksége?