Csiák-féle prevenciós program

Legnagyobb kincsünk az egészség, őrizzük, ameddig csak lehet. Évezredek óta keresi az ember a halhatatlanság titkát, de „csak” a hosszú, tartalmas élet kulcsát találta meg…

A kulcsszó a megelőzés; úgy éljünk, hogy testünk – és benne a lelkünk – egyensúlyban legyen, a lehető legapróbb kilengésekkel működjön. Erre törekedtek a nagy elődök Hippokratésztól Konfuciuson át mindenki; függetlenül attól, hogy a földgolyó keleti vagy nyugati oldalán éltek.

Prevenciós programomban eggyé gyúrtam régit és újat, a közös vonás a természetes gyógymódok előtérbe helyezése lett. Így született meg az Integratív Medicina. Ha Ön nem érzi jól magát, ha a legkisebb panasza jelentkezik, először nézze meg, mennyi a helyi idő, ezután kattintson az ennek megfelelő kockára, ott találja a probléma forrásait és a megoldásokat.

3 órától 5 óráig: Tüdő működési kör

A gyógyítás tudománya bonyolult dolog, de az egészség megőrzésének a titka egyszerű. Kövessük biológiai óránk ritmusát minden nap és minden órában.

Az ember biológiai órája 24 óra alatt egyetlen kört ír le.

Tizenkét működési kör váltja egymást; ez ad ki egy teljes ciklust.

Hajnali 3 és 5 óra között a Tüdő működési kör maximuma idején a leggyakoribb az asztmás roham, a fulladás, a köhögés. (E körbe tartozik a légcső, az orr, a mandulák is. Mindezek együtt biztosítják a megfelelő légcserét.) Ez az időszak a reggeli tornára a legalkalmasabb. Nem túl fárasztó testmozgásról van itt szó, a hangsúly a rendszerességen legyen. Ne hagyjunk ki egyetlen reggelt sem, ha lehetséges.    Tovább…

A nap a Tüdő működési kör időszakával kezdődik, aktivitási ideje helyi idő szerint három és öt óra közé esik. Keljünk korán és légzőgyakorlatokkal kezdjük a napot! A Tüdő maximális energiájából merítve készüljünk fel további teendőinkre. A Tüdő veszi fel és továbbítja a légzés által a bennünket körülvevő világból származó energiát. Levegővételeink ritmusa végig kíséri életünket, a szívverés mellett a legfőbb ritmusadónk. Az egyenletes légzés, a Tüdő működési kör energiája életünk alapja. A rendszeresség erősíti, a rendszertelen életmód gyengíti szintjét. Harmonikus működése az egész szervezetre kihat, a diszharmónia köhögés, nehézlégzés formájában jelentkezik. A Tüdő a fuvallatok ura, táplálja a bőrt, nyitja és zárja a rajta található légző nyílásokat és a veríték mirigyeket, uralja annak teljes felületét. Maga a légzőfelület egy embernél körülbelül teniszpályányi nagyságú, ha ehhez még hozzávesszük a bőr felszínét, logikusan következik, hogy a kapcsolódás és a közelség fogalmai is társíthatóak. Az érintés, a törődés is erősíti a Tüdő energiáját, a mély sóhajtásokkal kísért szomorúság viszont gyengíti.

Magának a tüdőnek az állapotáról is kórjelző lehet a bőr állapota, a testszőrzet – és nem az arc! – fénye és a verejtékmirigyek működése. Társaink testszagát orrunkkal érzékeljük. Annak vonzó volta el is dönti, milyen lesz a kapcsolatunk a gazdájával. Nyitottak és érdeklődők – esetleg szerelmesek – leszünk-e, vagy éppen ellenkezőleg, szomorúan sóhajtva elfordulunk tőle. Ehhez a funkciókörhöz tartozik a kommunikáció képessége is.

A kilégzéssel és a verejtékezéssel is káros anyagok tömege távozik a szervezetből, ellenálló képességünket is meghatározza a Tüdő működési kör energetikai állapota. Ebben a kora reggeli időszakban a legjobban a dohányosok, asztmás, hurutos betegek szenvednek. A szomorúság, a félelem, a szorongás is őket kínozza a legjobban.

Ahol elhalad, ott idegi, ízület és izomműködéssel kapcsolatos panaszok jelentkezhetnek: zsibbadás, érzészavar, váll-, kar-, könyök-, csuklófájdalmak; izomgörcsök, sorvadások.  Páros meridiánokról van szó, természetesen a másik oldalon ugyanúgy jelentkezhetnek a problémák.

Betegségi tünetek: megfázás, orrfolyás, torokfájás, arcüregek érzékenysége,   köhögés, fulladás, nehézlégzés, szaglásvesztés, ízérzés zavarok, az immunrendszer gyengülése, fáradékonyság, viszketegség, bőrtünetek, túlzott félelem, szorongás, szomorúság, kapcsolatteremtési képtelenség, esetleg éppen az ellenkező véglet: túlzott bizalmaskodás.

Hasznos lehet: a megfelelő táplálkozás; ha az ember sokat van jó levegőn; a rendszeres, de nem megerőltető testmozgás; a légzőgyakorlatok; gyógyteák; kristályok;aroma terápia; a kapcsolatok valamennyi formája, a testi érintés, a jó szó, a lélek simogatása.

A legközelebbi szakember, aki segíthetDr. Csiák Gyula 06209276900

5 órától 7 óráig: Vastagbél működési kör

A gyógyítás tudománya bonyolult dolog, de az egészség megőrzésének a titka egyszerű. Kövessük biológiai óránk ritmusát minden nap és minden órában.

Az ember biológiai órája 24 óra alatt egyetlen kört ír le.

Tizenkét működési kör váltja egymást, ez ad ki egy teljes ciklust. Reggel öttől hétig a Vastagbél a legaktívabb, ez a székletürítés optimális ideje. A belek tisztán tartása rendkívül fontos, hiszen sorsunkat, egészségünket a bélbaktériumok mennyisége és minősége döntően befolyásolja.

A Tüdő időszakát követi, helyi idő szerint öt és hét óra között a legaktívabb. Ez a széklet távozásának és a megtisztulásnak az időszaka. A vastagbélben a folyadék jelentős része visszaszívódik, a zavaros anyag fokozatosan bélsárrá alakul.

A folyamathoz a verejték eltávolítása is hozzátartozik; az alapos reggeli mosakodásról sokan hajlamosak elfeledkezni. Amíg az egymás felismerését segítő verejtékezés a Tüdő működési köréhez tartozik, addig a test tisztulását szolgáló funkció már a Vastagbél működési kör része. A feleslegessé váló anyagok ezen a két úton távozhatnak, kiegészíti ezt még a tüdő a maga légtisztító munkájával, valamint a vese vizelet kiválasztó tevékenysége. A fő cél az elengedés.

A lelki és szellemi tisztulás is a Vastagbél működési körében található. Fontos, hogy csalódásainktól, sérelmeinktől, súlyosan terhelő lelki gondjainktól időben meg tudjunk szabadulni. El kell tudni engedni gondjainkat. Egy-egy haláleset feldolgozása, közeli családtag elvesztése, felnőtté vált, a szülői házat elhagyó gyermekek elengedése, férj-feleség válása olyan terhek, amelyek nem nyomaszthatják az embert élete végéig.

Az elengedés, az utána következő megkönnyebbülés vezet a lelki békéhez, és hozzásegít egy új kezdethez. Legyünk tiszták és nyitottak az új élményekre, tapasztalásokra!

A Vastagbél működési köre lehet túl erős; ez hasmenésben nyilvánulhat meg, amit gyakori levertség kísér. Az ember úgy érzi, hogy semmit nem tud megtartani, megvalósítani.

Ha a Vastagbél működési köre túl gyenge, ennek testi tünete a székrekedés, mely a szervezetben a méreganyagok felhalmozódásához, puffadáshoz, teltségérzéshez vezet. A szervezet megpróbálja más úton, verejtékezéssel eltávolítani a méreganyagokat, ez kellemetlen szagú izzadsághoz, bőrkiütésekhez vezet. A zavar átterjedhet a Tüdőre, a közeli társra is. Megfázás, légcsőhurut, asztma a nemkívánatos következmény.

A lelki megrekedés görcsös ragaszkodás formájában jelentkezik, az ember ahhoz is kötődik, amire már valójában semmi szüksége nincsen. Ezek lehetnek tárgyak, de vélemények és álláspontok is, amit képtelen feladni az illető. További hatása ennek, hogy lelki gondjaitól képtelen szabadulni; ez súlyos esetben depresszióhoz vezet.

A gyenge, székrekedésre hajlamos Vastagbél működési kör erősíthető megfelelő táplálékkal; mértékkel ugyan, de erős, csípős fűszerek fogyasztása is szóba jön. Túlzott működésekor (hasmenés) viszont a szigorú diéta és a fűszerek kerülése a követendő út. Az utóbbi évek kutatási eredményei megerősítik, hogy a vastagbél szervezetünk könyvtára is egyben, de hogy hova milyen „olvasmány” jut el, az már a Lép működési kör, a nagy osztó feladata lesz. A székletben 10 trillió baktérium található, ez tízszerese szervezetünk összes sejtjének. Tudnunk kell, hogy minden egyes baktérium információ hordozó, az általuk termelt anyagok hatnak a szervezet különböző területeinek fejlődésére, működésére. A köznyelvben probiotikumként ismert gyógyszerek szolgálnak ennek a „könyvtárnak” a szinten tartására. Ennek a gazdag adathalmaznak is köszönhető, hogy a szervezetünk minden sejtje tud mindenről. Csak halkan idézek fel két évezredes igazságot: „Minden betegség a belekben kezdődik”. – mondta Hippokrátesz. Hozzáteszem: talán a betegség szót el is lehetne hagyni. A másik mondás az akupunktúra hazájából, Kínából származik. „Bárhol emelsz meg egy asztalterítőt, annak minden rostja mozdulni fog.”

A testi tünetek mellett a lelki rezdülések is szorosan összefüggnek ezekkel az információkkal. A közelmúltban kezeltek egy beteget, széklet átültetést végeztek nála. A panaszai megszűntek, de meglepő mellékhatás jelentkezett. Ugyanolyan búskomor lett, mint a donor, akitől a széklet származott.

Adódik a kérdés, mi határozza meg a baktérium flóra összetételét? A válasz kézenfekvő, természetesen a táplálkozásunk. Azok a baktériumcsaládok szaporodnak jobban, amelyeknek kedvez a táptalaj. Egy afrikai kisgyereknek egészen más – sokkal változatosabb – lesz a bélflórája, mint egy Európában étkező társának.

A Vastagbél és a Tüdő működési kör két testvér, optimális működésükhöz a rendszeres, de nem teljesítmény centrikus testmozgás elengedhetetlen.

A meridián lefutása

Ahol az energia pályája halad, ott idegi, ízület és izomműködéssel kapcsolatos panaszok jelentkezhetnek: zsibbadás, érzészavar, váll-kar- könyök, csuklófájdalmak; izomgörcsök, sorvadások. Páros meridiánokról van szó, természetesen a másik oldalon ugyanúgy jelentkezhetnek a problémák.

Betegségi tünetek: hasmenés, híg széklet, hasi görcsök, puffadás, teltségérzés, levertség; vagy székrekedés, nehezített székletürítés, (esetleg aranyér), görcsös ragaszkodás tárgyakhoz, elvekhez, merevség, dogmatizmus, depresszió.

Hasznos lehet: a megfelelő táplálék kiválasztása, a diéta, természetes anyagok (pl. a szén), táplálék kiegészítők, gyógynövény származékok, kristályok, egy igaz barát, akinek elmondhatunk mindent, írásterápia. Rendszeres, nem megerőltető testmozgás.

A legközelebbi szakember, aki segít: Dr. Csiák Gyula 06209276900

 

7 órától 9 óráig: Gyomor működési kör

A gyógyítás tudománya bonyolult dolog, de az egészség megőrzésének a titka egyszerű. Kövessük biológiai óránk ritmusát minden nap és minden órában.

Az ember biológiai órája 24 óra alatt egyetlen kört ír le.

Tizenkét működési kör váltja egymást két óránként; ez ad ki egy huszonnégy órás teljes ciklust. Reggel hét után az üres Gyomor jelez, mely kilenc óráig emészt a legjobban. Első étkezésünk legyen változatos, sokszínű és kiadós. „A reggelit edd meg magad, az ebédet oszd meg a felebarátoddal, a vacsorát add az ellenségednek”; tartja a régi keleti mondás. Ha a gyomor funkcióköre gyenge, képtelenek vagyunk megemészteni a bennünket ért sérelmeket, megfekszi a gyomrunkat. Ha ez a funkciókör túl erősen működik, nem tudja az illető, hol a határ. Nem tud különbséget tenni hasznos és haszontalan – esetleg ártalmas – dolgok között. Az elhízás mellett akár függőségek, szenvedélybetegségek is kialakulhatnak.

A testi és lelki értelemben is kellőképpen megtisztult szervezetnek új energiákra van szüksége. Ennek befogadó állomása a Gyomor működési kör, mely hét és kilenc óra között van a maximumon. Az ember ebben az időszakban különösen vágyik a melegre és a melegségre. „Ez a nap is jól kezdődik” – szoktuk gúnyosan mondani, ha valaki bántó szóval kezdi a napunkat. A hideg fürdőt is mellőzzük ilyenkor. A reggelink legyen meleg étel. Kiegészíthető ez természetesen nyers zöldséggel, gyümölccsel és a megfelelő vitaminokkal. Első étkezésünk legyen színes és bőséges. A keleti gondolatot már idéztem, ennek nyugati változata így szól: Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy koldus.

A Gyomor ebben az időszakban emészt a legjobban, ez a kör felelős az étel és ital befogadásáért, tárolásáért, érleléséért. Felaprít, puhít és bizonyos mértékig emészt. Ellátja a szervezetet megfelelő energiával.

Lelki síkon képviseli azt a hajlandóságot, hogy új dolgokat magunkba fogadjunk, azzal foglalkozzunk. A száj, a fogak és a nyelv is ehhez a működési körhöz tartozik, s nemcsak az ételek íze, hanem a lelki síkon történtek elfogadhatósága, emészthetősége is értendő ez alatt. Eldöntjük, hogy valaki a „szánk íze szerint cselekszik-e”, vele tartsunk vagy ellene. Ha a Gyomor működési kör optimálisan működik, valószínűbb, hogy helyes döntéseket hozunk. Émelygést, hányingert vált ki, ha valamit akaratunk ellenére kell cselekednünk, s ha ez többször ismétlődik, krónikussá váló emésztési zavarok is jelentkeznek. Ez a működési kör tehát lelki igényeink kielégítésére is szolgál.

Ha zavar van ebben a körben és nem tudjuk, hol a határ, ez állandó éhségérzetet, egyfajta birtoklási vágyat is jelez, a szenvedély betegségek utcájába tévedünk, függőség alakul ki.

Ha viszont egyensúly van a területen, az megnyugtat, elégedetté tesz. Figyeljük magunkat! Ha evés közben a gyomor első jelzését megérezzük, ne terheljük tovább! Sem a testnek, sem a léleknek nincs szüksége a túltáplálásra.

A megelégedettség, a teltség érzése figyelmünket családtagjaink felé fordítja: – Jól laktál? Kérsz még valamit? – kérdezzük oly gyakran. A táplálkozás közeli rokona a táplálás, a másokról való gondoskodás.  A törődés és a rokonszenv is alkotó eleme a Gyomor működési körnek.

Ha gyenge ez a kör, hiányt hoz magával testi és lelki értelemben egyaránt. Alultápláltság, a vitaminok és nyomelemek hiánya mellett az a rossz érzés tölt el bennünket; sem magunkról, sem a szeretteinkről nem tudunk megfelelően gondoskodni. Ha ez a funkciókör alul működik, ha nem vagyunk képesek magunkhoz venni azt, amire az életben valóban szükségünk van, ez hiányérzetet, levertséget, önbizalom hiányt szül.

Ha a Gyomor működési kör túlzottan energikus, ha az ember mindent magának akar, ha semmi sem elég, elveszítjük azt a képességünket, hogy különbséget tudjunk tenni a fontos és a haszontalan dolgok között. Az igények meghaladják a szükségletet, s a kellő kritika hiánya függőséghez, szenvedélybetegségek kialakulásához vezet. Akinek semmi sem elég, idővel éppen ahhoz nem jut hozzá, amire a legnagyobb szüksége lenne.

A Gyomor működési körének a legnagyobb segítséget a mértékletesség adja. Ételeink nagyobb részét tegye ki a zöldség és a gyümölcs, a vitaminokban gazdag táplálkozás; a húst hússal evés szokásának, valamint az élvezeti cikkeknek a kerülése. Válogassuk meg jól a barátainkat, inkább kevesebb, de mélyebb kapcsolatokat építsünk! Az a szépfiú, aki virágról virágra száll, habzsolja az örömöket, nagy valószínűséggel éppen azt nem találja, amire a legnagyobb szüksége lenne: az igaz szerelmet, az önzetlen szeretetet.

Betegségi tünetek: émelygés, gyomorfájás, böfögés, a has puffadása, hányinger, gyomorgörcs, állandó éhségérzet, savas felböfögés, rossz szájíz, bűzös lehelet, lepedékes nyelv, állandó elégedetlenség érzése, hiányérzet.

Ahol az energia pályája halad, ott idegi, ízület és izomműködéssel kapcsolatos panaszok jelentkezhetnek: zsibbadás, érzészavar, fájdalom. Páros meridiánokról van szó, természetesen a másik oldalon ugyanúgy jelentkezhetnek a problémák.

Hasznos lehet: Kellemesen meleg környezetben kezdjük a napot, változatos, kiadós, meleg reggelivel. A vitaminpótlásról ne feledkezzünk el. Táplálék kiegészítők,gyógyteák, kristályok.   Figyeljünk magunkra, de gondoskodjunk másokról is!

A legközelebbi szakember, aki segít: Dr. Csiák Gyula 06209276900

9 órától 11 óráig: Lép-Hasnyálmirigy működési kör

A gyógyítás tudománya bonyolult dolog, de az egészség megőrzésének a titka egyszerű. Kövessük biológiai óránk ritmusát minden nap és minden órában.

Az ember biológiai órája 24 óra alatt egyetlen kört ír le.

Kilenc óra után Lép-Hasnyálmirigy köre következik. A lép feladata az energia szabályozása és elosztása. Ez az időszak kiválóan alkalmas napi munkánk végzésére. A Lép felel a test és a lélek harmóniájáért, a táplálék és a bennünket ért élmények feldolgozásáért. A táplálék nem megfelelő elosztása allergiákhoz vezethet, lelki síkon pedig a kiegyensúlyozottság hiánya bizonytalanságot, félénkséget okozhat.

A szervezetbe bekerült táplálékot fel kell dolgozni, s a belőle nyert energiát a megfelelő helyekre el kell juttatni. Rendkívül változatos az ember működése. Akadnak percek, amikor a megfeszített gondolkodás jellemző, és van olyan időszak, amikor az izmok feszülnek meg, s ehhez a sokszínűséghez az „osztónak”, a Lép működési körének mindig résen kell lennie. Ezt a munkát ötmillió vörösvértest segíti, ők az apró fuvarosok.

Energetikai szempontból kilenc és tizenegy óra közé esik ennek a működési körnek a maximuma, természetesen a helyi idő szerint. Eben az időszakban van legjobban ellátva energiával az ember, a szellemi munka ideális időpontja ez. A másik névadó szerv, a Hasnyálmirigy felelős többek között a cukor feldolgozásáért is; büntetlenül fogyaszthatunk ilyenkor édességet.

A lép öklömnyi szerv, a vér alakos elemei számtalanszor átjárják, s ez a működési kör nemcsak az energia optimális elosztását, hanem a vér egészséges voltát is felügyeli. Az elöregedett, deformálódott vörösvértesteket kivonja a forgalomból, csakúgy, mint azt a rengeteg mikróbát is, mely a legváltozatosabb helyeken okozna gyulladásokat. A Lép működési kör szervezetünk könyvtárosa is egyben; ő a felelős azért, hogy minden fontos információ eljusson a megfelelő helyre. Szállítói nem mások, mint az a tíz trillió bélbaktérium, melyről a Vastagbél működési kör kapcsán már beszéltem.

Ha megkérdeznénk találomra valakit, mit tud a lépről, rávágja azonnal: a vörösvértestek temetője. A műveltebb azt is hozzáteszi: legfőbb nyirokszervünk. Mindkettőnek igaza van. Gondoljunk bele: a vér összes alakos eleme a Lép működési kör „trónja” elé kerül, az apró kis „postások” életéről, haláláról, további sorsáról ő dönt. Az energiát, az életet a vörös vértestek, minden fontos információt a bennünk élő baktériumok – alacsony számuk esetén a pótlásukra érkező pro biotikumok – postáznak, miközben a betegséget hordozó mikróbákat a Lép működési köre halálra ítéli, egyensúlyt teremtve ezzel a szervezetben.

A kiegyensúlyozottság lelki életünkben is fontos. A bennünket érő külső hatások súlyának, jelentőségének megítélése, a rá adott válaszok milyensége, mértéke meghatározza egészségünket, egyéniségünket. Az indokolatlanul eltúlzott reakciók a Lép működési körének elégtelenségére utalnak. Ez a kör felel a testben és lélekben meglévő harmóniáért.

Öt millió kis „hajó” szállítja az energiát és az információt az érpályákon, s a legkisebb patakocskának sem szabad kiszáradni. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitelének szükségességét keleten és nyugaton is joggal hangsúlyozzák. Ha a megfelelő helyre nem jut elegendő energia és információ, ebből rengeteg baj származhat. A feledékenység, a gondolatok elakadása a fejre, a végtagokon jelentkező görcsök az izomzatra, a meddőség, vagy éppen a merevedési zavar viszont a nemi apparátusra irányítja a figyelmünket.

Ha immunrendszerünk egyik vezére, a Lép működési köre nem dolgozik rendesen, számtalan helyen léphet fel gyulladás a szervezetben a kórokozók elszaporodása miatt.

Ha valamilyen lelki teher megüli a gyomrunkat, ettől csak akkor szabadulhatunk meg, ha feldolgozásába a Lép működési kör is besegít. „Eloszlik a gond” – így szól a mondás. Amit feldolgozunk, és amit meg is értünk egyben, az a hozzánk fordulók problémáinak a megértését is jelenti.

A Lép működési kör az energia és ezzel együtt a vér újra elosztásának a felelőse. (A szakemberek redisztribúciónak hívják ezt a folyamatot.) Mindig ott legyen a legtöbb, ahol arra a legnagyobb szükség van. Nemcsak kormányozza, de az érpályán belül is tartja. Elégtelen működése véraláfutásokban, túl erős menstruációban is jelentkezik.

Zavara lelki síkon túlzott aggodalmaskodásban, a problémák felnagyításában, örökös töprengésben jelentkezik. A Lép működési körének elégtelenségét jelzi, ha sem a táplálékot, sem az élményeket nem képes az ember feldolgozni. A szervezet alultáplált, a lélek bizonytalan és tétova lesz.

Ha a funkciókör túlműködik, annak egyik jele a gyors kimerülés, megnő az allergiára való hajlam. Lelki síkon kiegyensúlyozatlanság, belső nyugtalanság a jellemző.

Betegségi tünetek: emésztési zavarok, hasi puffadás, fájdalom, görcs, hasmenés, kóros soványság, vérhányás, véraláfutások, bő havivérzés, allergia, belső bizonytalanság, elégedetlenség, rágódás, a lelki egyensúly felborulása.

Ahol az energia pályája halad, ott idegi, ízület és izomműködéssel kapcsolatos panaszok jelentkezhetnek: zsibbadás, érzészavar, fájdalom. Páros meridiánokról van szó, természetesen a másik oldalon ugyanúgy jelentkezhetnek a problémák.

Hasznos lehet: a megfelelő időben és körülmények között végrehajtott táplálkozás: Adjuk meg a módját! Bő folyadék fogyasztás, probiotikumok, táplálék kiegészítők, gyógynövény származékok, kristályok, rendszeres, de nem megerőltető testmozgás, olvasás: megfelelő szellemi táplálék! Feltöltődés okos gondolatokkal, hétköznapi világunk lehető legjobb megismerése.

A legközelebbi szakember, aki segít:  Dr. Csiák Gyula 06209276900

11 órától 13 óráig: Szív működési kör

A gyógyítás tudománya bonyolult dolog, de az egészség megőrzésének a titka egyszerű. Kövessük biológiai óránk ritmusát minden nap és minden órában.

Az ember biológiai órája 24 óra alatt egyetlen kört ír le.

Tizenkét működési kör váltja egymást két óránként; ez ad ki egy huszonnégy órás teljes ciklust.

Szív működési köre következik, mely 11 és 13 óra között a legaktívabb. (Sok szívbeteg hamarabb jelentkezne, ha tudná, hogy déli fáradékonysága komoly figyelmeztetője lehet a szív kezdődő gyengeségének.) Keleten is, nyugaton is hagyománya és értelme van a déli pihenőnek.

Délidő van. Legmagasabb pontjára érkezett a Nap, s mit tesz az ember, ha a csúcsra jut? Egy kicsit megpihen. A Szív működési körének ideje ez, amely helyi idő szerint tizenegy és tizenhárom óra között jár a maximumán. Az egyetlen olyan körről van szó, melynek külön őrzője, védője van, a Szívburok működési kör.

Ez a déli időszak szervezetünk számára is egy megállásnyi periódus. Paradox dolog ez, hiszen szívünk egyetlen percre sem pihen, életünk első pillanatától az utolsóig dobog. Legfőbb szervi funkciója a nagy- és kiserekkel együtt a vérkeringés fenntartása, szervezetünk minden sejtje számára az energia biztosítása. Munkájának eredményességét befolyásolja a szív ereje, az erek állapota, és a vér mennyisége is. A vérszegénység a magyar nyelv egyik legtalálóbb kifejezése. Egy embernek körülbelül öt liter vére van, amiben ötmillió vörös vértest úszkál. Ha a számuk ennél lényegesen kevesebb, az is baj, ha túl sűrű a vérünk, az is az optimális keringés egyik akadályozója. A rendszeres folyadékfogyasztással tudjuk megelőzni az utóbbi problémát.

A Szív működési kör a lélek székhelye, s ha működése harmonikus, az egyén válaszreakciói is megfelelőek. Szeretet, szerelem nélkül semmi értelme nincs az életnek, s ennek az érzésnek világszerte ismert szimbóluma a szív. Öröm és bánat lakik ott bent, s mindkettőnek a mértéke szabályozásra szorul. A túláradó öröm is okozhat bajt. A pulzus megszalad, az ember viselkedése elveszíti korlátait, s a meggondolatlan cselekedetek beláthatatlan következményekkel járnak.

A párválasztásban is szerep jut e működési körnek. A bőr keringésének szabályozása útján befolyásolja a verejték mennyiségét és minőségét, s köztudott, hogy az orrunk után (is) megyünk, amikor választunk. Ha fellángol az érzelem, nem tudjuk magunkba tartani a szót. Nem véletlen tehát az sem, hogy a Szív működési kör érzékszerve a nyelv. Ha jól pörög, a szép szó a másik szívéig hatol. Ez a működési kör irányítja érzelmeinket, határozza meg a világból ránk zúduló pozitív és negatív töltetekre adott válaszainkat. Lehetünk megértőek és befogadók, de lehetünk elutasítók is szívünk szerint. Eldől, milyennek éljük meg a világot.

A Szív kínai nyelven annyit jelent: közép. Ő tehát a központ, amely nem lehet védtelen. Mindent megszűrnek a kapuőrök, a Szívburok működési kör kis katonái.

A szív ereje jól megítélhető a pulzus milyenségén, gyengeségének egyik jele, ha szimmetrikusan, mindkét lábszáron az ujj benyomatot megtartó vizesedés található, ha mélyen bevág és megmarad a zokni gumijának a nyoma.

Ha magabiztosak, érzelmeinkben erősek vagyunk, ez lelkesedésben, optimizmusban, életigenlésben nyilvánul meg. A rendezett lelki élet egyik jele a kiegyensúlyozott, nyugodt alvás, melynek eredménye másnap a tiszta, reális, megfontolt gondolkodás.

Lelki életünk színes és szerteágazó, számos tünet utalhat a Szív működési kör zavaraira. Gyengesége érzéketlenségben, keményszívűségben is megnyilvánulhat, túlzott működése érzelmeink határtalan voltához, a mániáig fokozódó zavarhoz vezet. A túlzott érzékenység is káros lehet, felborul a belső békénk, ha mindent a szívünkre veszünk.

Bár a nyelv, a kimondott szó a legismertebb közvetítője érzelmeinknek, de a szemek fénye, a beszédes mozdulatok is árulkodnak. A legújabb kutatások szerint a ki nem mondott gondolatok is elektromágneses hullámokat gerjesztenek, s az így létrejött frekvenciák a fény sebességével eljuthatnak bárhová. Akik jól ismerik egymást, olvasni tudnak a másik gondolataiból, érzelmeik szó nélkül is hatni, közvetíteni képesek.

Betegségi tünetek: fáradékonyság, sápadt arc, szívtáji szorító fájdalmak, a bal kar zsibbadása, vizenyő mindkét lábszáron egyidőben, heves szívdobogás érzése, az ajkak cianotikus elszíneződése, kifejezetten piros nyelvhegy, dadogás, álmatlanság, feledékenység, irracionális viselkedés, hisztéria. Ahol az energia pályája halad, ott idegi, ízület és izomműködéssel kapcsolatos panaszok jelentkezhetnek: zsibbadás, érzészavar, fájdalom. Páros meridiánokról van szó, természetesen a másik oldalon ugyanúgy jelentkezhetnek a problémák.

Hasznos lehet: a könnyű ebéd, a déli pihenés, a szieszta, táplálék kiegészítők, vitaminok, gyógynövények, kristályok, jól megválasztott barátok, megfontolt szavak, amire hasonló választ várhat az ember.

A legközelebbi szakember, aki segítDr. Csiák Gyula 06209276900

13 órától 15 óráig: Vékonybél működési kör

A gyógyítás tudománya bonyolult dolog, de az egészség megőrzésének a titka egyszerű. Kövessük biológiai óránk ritmusát minden nap és minden órában.

Az ember biológiai órája 24 óra alatt egyetlen kört ír le.

Tizenkét működési kör váltja egymást két óránként; ez ad ki egy huszonnégy órás teljes ciklust.

A szív után a Vékonybél, az immunrendszer legfontosabb része következik, mely kívánja és meghálálja a könnyű, meleg ebédet.

Körülbelül kilenc méter hosszú szervről van szó. Nekem egy futószalag jut az eszembe, amit ausztrál aranybányákról szóló közvetítéseknél látok. Ott is a kibányászott anyag döntő többsége, mint felesleg gyűlik össze a szalag végénél. Hasonlóan működik a vékonybél is, melyben a hasznos és a haszontalan szétválasztása történik. A Vékonybél működési kör maximuma helyi idő szerint tizenhárom és tizenöt óra közé esik, ez a felismerés és válogatás időszaka. A hasznos anyagok, a víz, a vitaminok, a nyomelemek, fehérjék, zsírok, a szénhidrátok maradhatnak, a feleslegnek mennie kell. Keveset tudunk még a velünk élő, bennünket segítő vírusok, gombák és baktériumok szerepéről, de a válogatás esetükben is a Vékonybél működési körben zajlik.

Nagyon nem mindegy, hogy ez a kör miből válogathat. Teljesen más egy anyatejes csecsemőnél a kínálat, mint egy tápszeres apróságnál, de lényeges különbség mutatkozik a rizsen élő keleti ember és a marhahúsban dúskáló tengerentúli tehénpásztor táplálkozása, egészségi állapota és természetesen a vékonybélbe érkező, még zavaros bennék között is. Ebből tud azután szelektálni a Vékonybél működési kör, de ha más aspektusból nézzük: ezzel kell megbirkóznia. A feladat nem kicsi, hiszen nemcsak hasznos és semleges, de számtalan, kifejezetten káros, esetenként mérgező anyag is bejut.

Könnyebben elbánik a már régóta ismert ellenségekkel, de ha valaki másik világba kerül – a sportoló idegen országba szerződik, a kivándorló új hazát választ magának – a Vékonybél működési körnek is át kell állnia. Ez nem mindig sikerül. A sportoló formája hónapokra visszaeshet, idegenbe szakadt hazánk fia pedig új betegségek megjelenésén se lepődjön meg. Számos halálos kórról bizonyosodott be, hogy olyan mérgeződés húzódik meg a háttérben, mely a megváltozott táplálkozással függ össze.

A válogatás és megkülönböztetés lelki síkon is megvalósul. Jó és rossz hírek érik az embert garmadával, s meg kell fontolnunk, kit és mit engedünk közel magunkhoz, minek van kisebb és minek nagyobb jelentősége. Egy kiegyensúlyozott lelkivilágú ember tudja, mit akar, határozott céljai vannak, s ennek érdekében válogat, szelektál.

Ha a Vékonybél működési körben zavar keletkezik, ha az „aranyrögök” elkerülik a figyelmünket, a tápanyagok, vitaminok, a nyomelemek nem kellő mennyiségben szívódnak fel, hiánybetegségek jelentkezhetnek, a növekedés, a fejlődés zavart szenved. Ha olyan komponensek is a vérpályába kerülnek, amelyeknek ott semmi helye, ezek a haszontalanok rossz közérzetet, idővel emésztési panaszokat, hosszú távon súlyos bélbetegségeket okoznak.

Lelki síkon túlterheltség érzése jelentkezik. „Nekem ez túl sok!” – fakad ki a beteg, ha már képtelen megszabadulni szaporodó, nyomasztó gondolataitól. A háttérben nemegyszer „mimóza lélek”, túlérzékenység is meghúzódik, még saját magát is képtelen időnként elviselni.

Betegségi tünetek: gyakori hasmenés, esetleg székrekedés, hasi fájdalmak, bélgörcs, puffadás, hangos belek, teltségérzés, túlterheltség érzése, mely áteshet apátiába.

Ahol az energia pályája halad, ott idegi, ízület és izomműködéssel kapcsolatos panaszok jelentkezhetnek: zsibbadás, érzészavar, fájdalom. Páros meridiánokról van szó, természetesen a másik oldalon ugyanúgy jelentkezhetnek a problémák.

Hasznos lehet: a szülőföldhöz ragaszkodás, a hazai ízek fogyasztása, könnyű ebéd, amit érdemes tízperces pihenőkkel megszakítani két fogás között, pro- biotikumok, táplálék kiegészítők, gyógynövények, vitaminok, nyomelemek, kristályok, illó olajok, a lehető legtöbb ismeretanyag felhalmozása. Aki sokat tud, könnyebben válogat, kevesebbet téveszt.

A legközelebbi szakember, aki segít: Dr. Csiák Gyula 06209276900

15 órától 17 óráig: Húgyhólyag működési kör

A gyógyítás tudománya bonyolult dolog, de az egészség megőrzésének a titka egyszerű. Kövessük biológiai óránk ritmusát minden nap és minden órában.

Az ember biológiai órája 24 óra alatt egyetlen kört ír le.

Tizenkét működési kör váltja egymást két óránként; ez ad ki egy huszonnégy órás teljes ciklust.

Délután három órától a Húgyhólyag, és a Vese körei követik egymást. Ez a bőséges folyadék fogyasztás, a teázás időszaka.

Eszünk, iszunk, alszunk, szeretünk, de semmit sem teszünk olyan gyakran, mint a „kis dolog”. A húgyhólyag ürítésére átlagosan három óránként kerül sor, az idős férfiembernél ez még az éjszakai órákra is igaz. A húgyhólyag szolgál a vizelet tárolására, de a Húgyhólyag működési kör feladatai ennél lényegesen szerte ágazóbbak. Ide tartoznak többek között szaporító szerveink is. Aktivitási maximuma tizenöt és tizenhét óra közé esik. Ebben az időszakban fizikai képességeink a maximumon vannak, a fájdalomtűrő képesség is megnő. Sportoljunk, kertészkedjünk, s ebben az időben menjünk a fogorvoshoz!

A céltudatos ember számára is eljött a cselekvés ideje. Terveink megvalósításához határozott elképzelésekre van szükség és tetterőre, amit megfelelő kontroll kísér, így tudja ellenőrzés alatt tartani tevékenységét.

A létfenntartás mellett a fajfenntartás az élőlények másik feladata, ez is a Húgyhólyag működési kör funkciója. Ösztönös cselekvésről van itt szó, melynek semmi köze a szerelemhez. A cselekvés tudatos kontrollja megszűnik, tombolnak a hormonok, átveszi az irányítást a Húgyhólyag működési kör. Dolgozik a túlélés és a szaporodás ösztöne. Ebben az állapotában minden élőlény – még az ember is – összeszedi összes erőtartalékát; a hímek versenyre kelnek a nőstény birtoklásáért. Minden fájdalom és kín elviselhetővé válik, csak egy dolog számít, a győzelem, a nőstény megtermékenyítésének a lehetősége.

Ha harmonikusan működik ez a kör, szellemi tevékenységünk is a délelőtti időszakhoz hasonlóan a csúcson lehet. Ez a leghatékonyabb időszak ügyes-bajos dolgaink elintézésére. Sikerre éhes az ember, az önmegvalósítás öröme is ehhez a körhöz kapcsolódik. Az előrejutás igénye alkalmazkodó képességgel is együtt kell, hogy járjon, ne „mások testén át” érvényesítsük akaratunkat. Sajnos, előfordulhat, hogy túlteng valakiben e körben az energia, s ez hatalomvágyban, a másikon való folyamatos uralkodásban, örökös kontroll igényében nyilvánul meg. Legszélsőségesebb esetben diktátorok születnek.

A Húgyhólyag működési körének tevékenysége rendkívül energia igényes; társa, testvére a Vese működési kör, mely harmincéves korunkig a szüleinktől örökölt energia tengere. Ennek utántöltése felnőtt korban már a mi feladatunk, állapota saját életvitelünktől függ. Ha az elénk kerülő akadályokat könnyedén elhárítjuk, az elháríthatatlanokhoz pedig rugalmasan alkalmazkodunk, a „tenger szintje” nem csökken később sem. Ez a hosszú élet egyik titka.

A Húgyhólyag működési kör zavarai vizelettartási képtelenségben, elcseppenésben, görcsös, fájdalmas vizelés formájában nyilvánulnak meg. Ellentétes tünetek is jelentkezhetnek, ha a prosztata (dülmirigy) érintett. Duzzanata beszűkíti a húgycső csatornáját, esetenként el is zárhatja a vizelet útját a férfiemberben.

A kör hidegre nagyon érzékeny. A hozzá tartozó energia vonal (meridián) a lábak kisujjától indul, a háton át fut a fejig, majd visszafordul a homlokon a szemek sarkáig. Ha lehűlik a láb, végigfut a háton a hideg, a fejünk megfájdul, s leggyakrabban – különösen a lányokon – hólyaghurut jelentkezik.

Lelki rezdüléseink közül az ijedtség áll a körhöz legközelebb. Egy félelmetes látvány, hirtelen, erős hang, váratlan veszélyhelyzet ijesztő tud lenni, s érzékenyebb gyermekeknél gyakran, ritkábban felnőtteken is előfordul a bevizelés jelensége.

A Húgyhólyag és a Vese működési kör kifejezetten folyadékigényes. A fizikai aktivitás ezt még fokozza, a verejtékezéssel vizet veszítünk. Pótlásáról folyamatosan gondoskodjunk, ez lehet víz, de lehet valamilyen tea is.

Betegségi tünetek: égő, csípő vizelés, vizelettartási képtelenség, alhasi görcs és fájdalom, vesetáji és derékfájdalmak, merevedési zavarok, korai magömlés, nemi betegségek, görcsös menstruáció, fejfájás, ijedősség.

Ahol az energia pályája halad, ott idegi, ízület és izomműködéssel kapcsolatos panaszok jelentkezhetnek: zsibbadás, érzészavar, fájdalom. Páros meridiánokról van szó, természetesen a másik oldalon ugyanúgy jelentkezhetnek a problémák.

Hasznos lehet: a megfelelő folyadékpótlás, az alsó végtagok, az altest és a derék melegen tartása, az étrendben kék színű gyümölcsök fogyasztása, táplálék kiegészítők, vitaminok, gyógyteák, kristályok, illó olajok, rendszeres testmozgás, kiegyensúlyozott nemi élet, tartós párkapcsolat.

Legközelebbi szakember, aki segítDr. Csiák Gyula 06209276900

17 órától 19 óráig: Vese működési kör

A gyógyítás tudománya bonyolult dolog, de az egészség megőrzésének a titka egyszerű. Kövessük biológiai óránk ritmusát minden nap és minden órában.

Az ember biológiai órája 24 óra alatt egyetlen kört ír le.

Tizenkét működési kör váltja egymást két óránként; ez ad ki egy huszonnégy órás teljes ciklust.

Délután három órától a Húgyhólyag, és a Vese körei követik egymást. Ez a bőséges folyadék fogyasztás, a teázás időszaka.

Amikor az élet keletkezésére gondol az ember, a nagy vizekre asszociál. A hatalmas tengerek mély sötétje volt a bölcső, innen indult minden.

Az emberi szervezetben is fontos szerepet játszik a víz, melynek minden cseppje átjárja a Vesét. Ebben a működési körben dől el a sorsa mindennek, ami a vízben oldódni képes. Lesz, ami megy, a vizelettel kiválasztódik, és lesz, ami marad.

Az emberi lét energia-tengere ez a működési kör, melynek aktivitási maximum ideje helyi idő szerint tizenhét és tizenkilenc óra közé esik. Hozzá kapcsolódik a kezdet és a vég, a születés és a halál. Energetikai szempontból a legfontosabb működési körről van szó, hiszen az összes többi innen kapja az üzemanyagot; itt ég a „tűz”, mely mindent és mindenkit melegít.

A betegeimtől mindig megkérdezem, hullik-e a hajuk, mikor kezdtek el őszülni, illetve a fogaik szuvasodni, romlani. Árulkodó jelek ezek, a tűz erejét mutatják.

A Vese működési kör, azon túl, hogy elvégzi a vizelet kiválasztásának munkáját, gondoskodik a fogantatásról és a növekedésről is: arról, hogy magasak leszünk-e vagy alacsonyak, cingárok, vagy atléta termetűek. Mikor jutunk el a nemi érés idejére, mikor nő be a fejünk lágya, mikor érünk meg a felnőtt szerepre?  Fogantatunk és felelősséggel felneveljük az utánunk következő nemzedéket.

Késő délután van, amikor maximum idejét tölti a Vese működési kör. Ez már az elcsendesülés, a befelé fordulás időszaka. Figyelmünket elért eredményeinkre és saját belső igényeink kielégítésére irányítjuk. Sikerünk vagy sikertelenségünk attól is függ, mennyire voltunk kitartóak, lelkiekben is erősek. Könnyebb azoknak, akik tele vannak tetterővel, életkedvvel, szinte soha nem fáradnak el; ők erős Vese működési körrel rendelkeznek. Könnyedén megfogannak a lányok, termékenyek a fiúk, ezek is a vitalitás jelei.

Ha valaki erős akarattal rendelkezik, az még nem elég az érvényesüléshez, mások elismerésének eléréséhez. Olyanná kell válni, mint a lassú víz, mely megkerül minden akadályt anélkül, hogy elsodorná; így is célhoz ér. Fülelni kell, hogy időben észre vegye az útjába kerülő problémákat, s a kitérőket is be kell tudni iktatni terveibe.

Ahogy múlnak az évek, az alkalmazkodó képességünkkel együtt sajnos a hallásunk is romlik. Két fülünk alakja is hasonlít a veséinkhez, funkciója, zavarai is ebbe a körbe tartoznak.

A Vese működési körhöz kapcsolt szín nem is lehetne más, mint a mély tengerek feketébe hajló sötét kékje. Érdekes módon, a táplálékok közül a legtöbb energiát a hasonló színű apró mákszemek adják ebben a körben. Aki rendszeresen fogyasztja, annak csontja – és a lelke is – kemény marad, ritkán törik.

Ha a Vese működési kör túl gyenge, az élet minden területén érződik az energia hiánya. A korai öregedés jelei mellett gyengül a fizikai erő, lelki síkon pedig akaratgyengeség figyelhető meg. Máskor az okoz bajt, ha túl erős e kör, probléma a megfelelő kontroll hiánya esetén jelentkezik. Ha az ember a saját akaratának túl nagy jelentőséget tulajdonít, s ezt másokra is rá akarja erőltetni, az is baj ugyanúgy, mintha a határtalan nemi vágyának nem tud parancsolni.

A víz nemcsak az élet bölcsője, de számtalan titok hordozója is egyben. Rengeteg információt képes megőrizni, számtalan szerkezeti variációban létezik, elég, ha csak a fagypont alatt jéggé dermedő kristályok milliónyi variációjára gondolunk. Az emberi szervezet minden sejtje tartalmaz vizet, mely ezer titokról árulkodhat.

Betegségi tünetek: túl sok, esetleg túl kevés vizelet, fájdalmas vizelés, deréktáji, szeméremcsont mögött megbúvó fájdalmak, here- mellékhere érzékenység, potencia zavarok, terméketlenség, korai őszülés, nagyfokú és korán jelentkező fogszuvasodás, gyakori csonttörések, akaratgyengeség, önbizalom hiánya.

Ahol az energia pályája halad, ott idegi, ízület és izomműködéssel kapcsolatos panaszok jelentkezhetnek: zsibbadás, érzészavar, fájdalom. Páros meridiánokról van szó, természetesen a másik oldalon ugyanúgy jelentkezhetnek a problémák.

        

Hasznos lehet: a gyakori folyadék fogyasztás, a hideg elleni védelem, kalória szegény, rostban gazdag vacsora, táplálék kiegészítők, vitaminok, gyógyteák, kristályok, illó olajok.

Legközelebbi szakember, aki segítDr. Csiák Gyula 06209276900

19 órától 21 óráig: Szívburok működési kör

A gyógyítás tudománya bonyolult dolog, de az egészség megőrzésének a titka egyszerű. Kövessük biológiai óránk ritmusát minden nap és minden órában.

Az ember biológiai órája 24 óra alatt egyetlen kört ír le.

Tizenkét működési kör váltja egymást két óránként; ez ad ki egy huszonnégy órás teljes ciklust.

Este héttől kilencig, majd kilenctől tizenegyig két olyan működési kör következik, mely nem köthető egyetlen szervhez. Ezt az időszakot keleten az egymás felé fordulás, a barátság és a szeretet, majd a szerelem óráinak tekintik.  A hét órakor kezdődő periódus a Szívburok nevet kapta.

Ha teljes odaadással végzünk valamit, azt mondjuk: szívvel-lélekkel tesszük, beleadunk apait-anyait. Ezek a kifejezések is jól mutatják, amit a Szívnél már leírtam: a legfontosabb működési körnek külön őrző jár, ez a Szívburok. Anatómiai szempontból hasonló a helyzet. Addig, amíg számos szervünk: a húgycső és a hólyag, a vastagbél, a tüdő, a nyelőcső – folytatásában a gyomor és a bélrendszer – a külvilággal közvetlenül érintkezik, annak hatásait első kézből tapasztalja meg, addig a „királyi trón”, a szív külön burokban helyezkedik el, mely további védelmet élvez a zárt mellkasban. A Szívburok működési kör aktivitási maximum ideje helyi idő szerint tizenkilenc és huszonegy óra közé esik.

A Szívburok működési kör az első védelmi vonal a Szívet támadó külső ártalmas hatásokkal szemben. Az ember nyitott, szívesen fordul mások felé, keresi a kapcsolatokat, de ilyenkor védtelen, sérülékeny. Szükség van egy burokra, mely testi és lelki értelemben is megvéd minden káros hatástól. Ebben a két esti órában a legérzékenyebb az ember, lelke mélyéig hatol a zene, ilyenkor élvezi legjobban a színházi előadásokat, a jó barátok kedves szavait, és a legjobban szeretett társ érintését, simogatását. Az igaz szerelem emberi létünk legnagyobb ajándéka, melyhez természetes módon tartozik hozzá a szexualitás, de nagy kár lenne lealacsonyítani csak erre az ösztönös cselekvésre. Mindazok a meleg szavak, illatok, mosolyok és érintések, amelyek közvetíteni tudják legszentebb szenvedélyünket, olyan energiával töltenek fel, mely semmi mással nem pótolható.

A Szívburok működési kör feladatai közé tartozik az ellazulás biztosítása; hogy minden rosszat feledve élvezni tudjuk mindazt, amit az élet nyújt. A Szív köre csak akkor van kitéve bántalmaknak, csalódásoknak, ha a védőbástyák már leomlottak, ha a Szívburok működési kör súlyosan meggyengült. Jól felismerhető, ha zavar van ezen a területen. Ingerlékenység, koncentrációhiány, szétszórtság jelentkezik, az érzelmi hullámzás időnként az eget ostromolja, majd a legmélyebb pontra kerül. Az ilyen emberek kiegyensúlyozatlanok, sokszor csak a szórakozást keresik, könnyen befolyásolhatók, s a pillanatnyi örömöket fontosabbnak érzik mindennél. Sok esetben a tudatlanság, tájékozatlanság okozza, hogy nem számolnak tetteik hosszútávú következményeivel. Jellemző rájuk az is, hogy kerülik a kellemetlen helyzeteket, s képtelenek elviselni az őket érő – legtöbbször jogos – kritikát.

Hosszú távon a Szívburok működési kör gyengesége állandó idegességben, elégedetlenségben, mutatkozik meg, az ilyen ember örömtelennek ítéli meg az életét. Bár számukra is nyújt a sors számos lehetőséget az ellazulásra, az élvezetekre, ők ritkán élnek a lehetőséggel. Nemiségét sem képes játékosan megélni, ehelyett percnyi fellángolásokban éli ki szaporodási ösztönét. Gyakran küzd alvászavarokkal.

A Szívburok működési kör erősítéséhez a lelki egyensúly biztosítása a legjobb út. „Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás”. Meg kell találni minden óra értékét, értelmét, örömét, értékelni sikereinket, pozitívan szemlélni mindennapi dolgainkat. Egy hasznosan eltöltött nap végén jöjjön a lazítás, jusson idő az erotikára, az intim órákra.

A Szív és a Szívburok működési kör igényli a leginkább a fizikai értelemben vett kikapcsolódást. Azok a sportolási formák a legelőnyösebbek, amelyek nagy figyelmet igényelnek, s teljes kikapcsolódást biztosítanak. Ilyenek a csapatsportok, de ilyen a tenisz és a fallabda is.

Betegségi tünetek: szívtáji szorító fájdalmak, erős szívdobogás érzése, szédülés, fejfájás, álmatlanság, beszédzavarok, hideg és/vagy forró végtagok, fulladás érzése, nehézlégzés, örömtelenség, az érdeklődés hiánya, a szexuális élet zavarai.

Ahol az energia pályája halad, ott idegi, ízület és izomműködéssel kapcsolatos panaszok jelentkezhetnek: zsibbadás, érzészavar, fájdalom. Páros meridiánokról van szó, természetesen a másik oldalon ugyanúgy jelentkezhetnek a problémák.

Hasznos lehet: a megfelelő életritmus megtalálása, nyugodt alvás, rendszeres, de nem megerőltető testmozgás, megfelelő társaság, baráti kapcsolatok erősítése, rendszeres és tartalmas intim érintkezés, tartós párkapcsolat. Táplálék kiegészítők, vitaminok, nyomelemek, kristályok, illó olajok. Kerüljük a cigaretta, a drogok, nagymennyiségű alkohol fogyasztását!

A legközelebbi szakember, aki segít: Dr. Csiák Gyula 06209276900

21 órától 23 óráig: A Hőszabályozás működési köre

A gyógyítás tudománya bonyolult dolog, de az egészség megőrzésének a titka egyszerű. Kövessük biológiai óránk ritmusát minden nap és minden órában.

Az ember biológiai órája 24 óra alatt egyetlen kört ír le.

Tizenkét működési kör váltja egymást két óránként; ez ad ki egy huszonnégy órás teljes ciklust.

Ennek a körnek a hivatalos neve: Hőszabályozás működési kör.

Szoros kapcsolatban áll egymással a három üreg (mellkas, hasüreg, alhas), ezek megfelelő hőszabályozása tartozik ide. Vegetatív panaszok, alvászavarok, szívtáji szúró fájdalmak, melynek hátterében szervi elváltozás nincsen, tartoznak e csoporthoz; s panaszt leginkább a késő esti órákban okoznak.

A legtöbb működési kör ismertetésekor kitértem a folyadékfogyasztás fontosságára. Alapvető életfeltétel, hogy egyetlen sejt sem száradhat ki és legalább ilyen fontos, hogy biztosított legyen számára az optimális hőmérséklet. Ez a legtöbb szerv esetében 37 ℃ körüli érték, de vannak kivételek, amelyek erősítik a szabályt. Ilyen a nemzőmag, a hímivarsejt. A herezacskó nem ok nélkül lóg ki a sorból. A spermiumok számára hűvösebb hőmérséklet az ideális. Köztudott, hogy ha a herék nem szállnak le időben a zacskóba, a hasüregben rekedő ondósejtek tönkre mennek, nemzőképtelenség a következmény.

Két olyan napszakunk van, amikor az ember kifejezetten érzékeny a hőingadozásokra. A reggeli mellé igényli a kellemes, meleg környezetet, a késő esti órákban pedig helyi idő szerint huszonegy és huszonhárom óra között a Hőszabályozás működési körének a maximum idejében tapasztalunk hasonlót.

Ez a működési kör érthető módon nem kapcsolható egyetlen szervhez sem. A Hagyományos Kínai Orvoslás három olyan üreget különít el, amelyben a belső szervek helyezkednek el: a mellkas, a has és az alhas. Ezek optimális hőmérséklete biztosítja, hogy minden rendben menjen. A szív egyenletesen ver, a légvétel szabályos, a gyomor jól emészt, a máj, a lép, a belek és a vesék is végzik a maguk dolgát. Ehhez a szervezet a hormonok segítségével biztosítja a megfelelő hátteret. Közülük is az egyik legfontosabb a pajzsmirigy, melynek alul- vagy túlműködése az anyagcsere sebességét, s ezzel a termelődő belső hő mennyiségét is döntően befolyásolja.

Lelki tevékenységünkre is igaz: a kiegyensúlyozottság alapja, ha megfelelő hőfokon ég az ember, nem esik túlzásokba egyik irányba sem. Különösen fontos ez a késő esti órákban, amikor a természetben már minden nyugodni készül. A virágok becsukják szirmaikat, a madarak elhallgatnak, s az ember is pihenni tér. Szervezetünket ne terheljük ilyenkor már, sem a nehéz étel, sem a sok ital, sem a nagyfokú fizikai aktivitás nem használ! Kerüljük a lelkünket zaklató filmeket, a katasztrófákat sorozatban bemutató híradókat! Csendes, kedves szavakkal búcsúztassuk a napot! Nemcsak a kisgyermekek szeretnek elalvás előtt mesét hallgatni, a felnőttek is szívesen bóbiskolnak el duruzsoló szavak kíséretében.

A Hőszabályozás működési körének zavarai szerteágazó panaszokat okoznak; ahová nem jut elég meleg, ott baj van. Aki télen örökösen fázik, „lefagy a keze, lába”, nyáron a legkisebb melegben már „meg akar főni”, akit hőhullámok gyötörnek, aki verítékezik a feje búbjától a talpáig, annak biztosan alacsony ebben a körben az energiaszintje. Ha a hőmérséklet eloszlása a szervezet meghatározott pontjain zavart szenved, ez fejfájásban, szédülésben, emésztési zavarban, feledékenységben, terméketlenségben és még számos problémában jelentkezhet. Ha a pajzsmirigy működése fokozott felgyorsul az anyagcsere, ez csillapíthatatlan étvágy mellett is fogyáshoz; ellenkező esetben (alulműködés) fizikai és szellemi értelemben is lelassuláshoz, érdektelenséghez, a társadalomtól elforduláshoz és elhízáshoz vezet.

A Hőszabályozás működését legjobban az alvás ritmusának megteremtésével tudjuk segíteni. Öltözködjünk az évszaknak és az időjárásnak megfelelően, kerüljük a szélsőséges klimatikus viszonyokat, a csikorgó hideget és a tűző napot!

Betegségi tünetek: légzési, emésztési panaszok, hőhullámok, menstruációs zavarok, türelmetlenség, hisztéria, ideggyengeség, a szemek szimmetrikus kidülledése, szapora szívverés.

Ahol az energia pályája halad, ott idegi, ízület és izomműködéssel kapcsolatos panaszok jelentkezhetnek: zsibbadás, érzészavar, fájdalom. Páros meridiánokról van szó, természetesen a másik oldalon ugyanúgy jelentkezhetnek a problémák.

                                 

Hasznos lehet: az időjárás változásaihoz igazodó, réteges öltözködés, a késő esti fizikai és lelki elcsendesedés, a rendszeres és kiadós alvás, megfelelő hőmérsékletű táplálék és folyadék fogyasztása. Nőknél 1,5 dl, férfiaknál 2,5 dl vörösbor fogyasztása, kristályok, illó olajok, gyógynövény származékok.

A legközelebbi szakember, aki segítDr. Csiák Gyula 06209276900

23 órától hajnali 1 óráig: Epehólyag működési kör

A gyógyítás tudománya bonyolult dolog, de az egészség megőrzésének a titka egyszerű. Kövessük biológiai óránk ritmusát minden nap és minden órában.

Az ember biológiai órája 24 óra alatt egyetlen kört ír le.

Tizenkét működési kör váltja egymást két óránként; ez ad ki egy huszonnégy órás teljes ciklust.

Huszonhárom órától hajnali egy óráig „uralkodik” az Epehólyag. Akkor regenerál a legjobban, ha fekszünk és kikapcsolunk. Ehhez a funkciókörhöz tartozik a növekedési- és a döntési képességünk. A test gyarapodásáról és a személyiség megfelelő fejlődéséről van szó. Jó döntéseket csak tiszta fejjel tudunk hozni, fontos az éjszakai zavartalan pihenés.

Egészséges, kiegyensúlyozott lelkületű ember ritkán nyitja ki a programot ezen a ponton, nem találkozik az alábbi mondatokkal azon egyszerű okból, mert már alszik. Helyi idő szerint huszonhárom órakor indul ennek a körnek a maximum ideje, amikor a legszerencsésebb, ha az ember már durmol. Az éjfél előtti alvást semmi sem pótolja. Ha valaki betartja a korábbi működési köröknél leírt javaslataimat, erre a késő esti órára már elcsendesedik, álomba szenderül. Amíg alszik, ott belül megkezdődik a nagytakarítás, testi és lelki értelemben egyaránt.

A Máj és az Epehólyag szorosan együttműködnek, elvégzik a méregtelenítés oly fontos funkcióját. Kiválasztódnak az epe nedvei, mely majd összegyűlik az epehólyagban. Reggelig ott várakozik, és csak akkor ömlik a patkóbélbe, ha jelzést kap, ha a gyomorba táplálék kerül. Aktivitási maximum ideje véget ér ugyan hajnali egy órakor, de a rendkívül hasonló funkciókat ellátó Májnak adja át a stafétát.

Lelki rezdüléseink közül a harag tartozik ide a legszorosabban, érthető módon. Ha találkozunk egy rosszmájú személlyel, aki epés megjegyzéseket tesz, megharagszunk rá ugyanúgy, mintha valaki a legszebb álmunkból kelt fel ezekben az éjszakai órákban. A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint az Epe a „döntések ura”, de ezek az elhatározások álmainkban tudat alatt érlelődnek, s ha kellően pihenten ébredünk, reggelre minden leülepszik, s tiszta fejjel, újult erővel tudunk határozni.

Az epehólyag működési körének elsősorban nyugalomra van szüksége. Ne terheljük késő esti vacsorával, nagy mennyiségű, tömény alkohollal, mert ennek a folyományaként nyugtalan alvás, emésztési zavarok, esetenként még epegörcs is lehet a következménye! Különösen igaz ez arra, akinek megtört epehólyagja, esetleg kövessége van. Ilyen panaszok esetén érdemes hasi ultrahang vizsgálatot végeztetni.

A lélek tengere se háborogjon már a késő esti órákban. Alkalmas idő ez a csendes duruzsolásra, de döntéseket csak ébredés után érdemes hozni. „Aludjunk rá egyet” szokta mondani a megfontolt, bölcs ember. Addigra az Epehólyag működési kör megtelik tetterővel, energiával; a cselekvési vágy új utak felé is elvezet bennünket. Ha túlterhelt a kör, az frusztrációban, ingerlékenységben, dühös reakciókban nyilvánul meg. Akkor szaladnak ki az ember száján a már említett epés megjegyzések.

Betegségi tünetek: álmatlanság, nyugtalan alvás, jobb bordaív alatti görcsös fájdalom, puffadás, böfögés, epés hányás, sárga szemfehérje, halántéktáji fejfájás, izomgörcs, ingerlékenység, hirtelen harag.

Ahol az energia pályája halad, ott idegi, ízület és izomműködéssel kapcsolatos panaszok jelentkezhetnek: zsibbadás, érzészavar, fájdalom. Páros meridiánokról van szó, természetesen a másik oldalon ugyanúgy jelentkezhetnek a problémák.

Hasznos lehet: az időben megkezdett, nyugodt alvás, a déli szieszta, uzsonnára zöldség, gyümölcs fogyasztása „a vacsorát add az ellenségednek”, táplálék kiegészítők, teák, kristályok, illó olajok, levendula párna.

A legközelebbi szakember, aki segít: Dr. Csiák Gyula 06209276900

1 órától 3 óráig: Máj működési kör

A gyógyítás tudománya bonyolult dolog, de az egészség megőrzésének a titka egyszerű. Kövessük biológiai óránk ritmusát minden nap és minden órában.

Az ember biológiai órája 24 óra alatt egyetlen kört ír le.

Tizenkét működési kör váltja egymást két óránként; ez ad ki egy huszonnégy órás teljes ciklust.

Máj működési köre hajnali egytől háromig a legaktívabb. Feladata a vér és az energia egyenletes elosztása, a másnapi optimális működés alapjainak megadása. Tervez és egyensúlyoz. Harmóniát teremt testben és lélekben. Biztosítja a tisztánlátást. Sokunknak vannak alvászavarai; felébredünk hajnalban; bizonytalan, diffúz fájdalmak jelentkezhetnek, de az okát nem tudjuk. Ilyen esetekben az óra figyelmünket az epe-máj működési zavar felé fordítja; talán epekő okozza a panaszokat, de lehet, hogy a késői nehéz vacsora, vagy nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztását jelzi a gyötrődő, kínlódó máj. Ez az időszak a „nagytakarítás”, a méregtelenítés ideje. Időben feküdjünk le, az alvást kezdjük el még 11 óra előtt, hogy reggel megtisztulva, frissen, feladatainkat reálisan és tisztán látva ébredhessünk!

Legfőbb méregtelenítő szervünk a jobb bordaív alatt helyezkedik el, körülbelül másfél kilogramm. Szorosan együttműködik a körteképű epehólyaggal, mely gyakorlatilag rajta lóg. Egészséges felnőtt esetében a máj nem ér túl a középvonalon; csak akkor látok az ultrahang képen lényegesen nagyobb példányt, ha krónikusan mérgeződött. Ez a legtöbb esetben rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás eredménye. A Máj működési kör aktivitási maximum ideje helyi idő szerint hajnali egy és három óra közé esik. Igazán jól dolgozni akkor tud, ha tudatunk kikapcsolt állapotban van, ha mélyen alszunk. Ekkor a legeredményesebb a nagytakarítás, de ahhoz, hogy vérünk minden cseppje átessen a tisztítótűzön, folyamatos áramlásra van szükség. Ne csak magára a keringő folyadékra gondoljunk azonban, hanem az energiára, az életerőre és a legapróbb nyomelemre is, melynek a helyére kell kerülnie!

A Máj működési kör az áramlás és a szabad elosztás ura. Felelős azért, hogy minden a helyére kerüljön, állandó belső egyensúly álljon fenn fizikai és lelki értelemben egyaránt. Érvényes ez a táplálékból nyert energia elosztására és az érzelmek harmonizálására is. Egyik legismertebb és valóban fontos funkciója az epe termelése, az epehólyagba, majd a vékonybélbe juttatása. Ha ez valamilyen szinten akadályt szenved, a bőr is, a szemek fehérje is elszíneződik.

A testi és lelki diszharmónia oda és vissza is megvalósul. Ha májgyulladás, vagy krónikus zsugorodás jelentkezik, a beteg türelmetlen, feszült, ideges, szét tudna robbanni. Fordítva is igaz a dolog, elég, ha erre a mondásra gondolunk: „Elönti a sárga irigység”. Ha valami miatt dühbe gurul az ember, ez a Máj működésére is visszahat.

Már említettem, hogy ha elakadás jelentkezik valahol a Máj működési körében, ez leghamarabb a szem fehérjén tükröződik, sárgára vált a színe. Nemcsak a látásélesség függ össze e kör energetikai szintjének egyensúlyi állapotával, hanem a csillogó szem, az értelmes tekintet is. Kiül rá az a belső harmónia, mely oly fontos az embernek, és olyannyira jellemző a kipihent, jó alvó esetében is. A tisztán látás a valóságban, de elsősorban a gondolkodásban fontos; ennek hátterében is a zavartalan, optimálisan működő Máj áll.

A harmónia megléte nemcsak a lelki életünkben, de a mozgásban is fontos. Izmaink ne legyenek túl lazák, se túl feszesek. Járásunk, egyenes tartásunk, harmonikus mozgásunk is összefügg a belső energiák ideális elosztásával. Ha valaki szétszórt, dobálja a végtagjait, vagy a járása mackós, nehézkes; ez ugyanúgy tükrözi a Máj működési kör állapotát, mint a könnyű, táncos lépés, a ruganyos járás. Köztudott, hogy az alkohol az egyik legnagyobb ellensége a májnak. Gondoljunk bele egy részeg ember viselkedésébe, mozgásába és máris előttünk van a kép, hogyan reagál a máj nagy mennyiségű pálinka támadására.

Betegségi tünetek: nyugtalan alvás, hajnali felébredések, emésztési zavarok, görcs, puffadás, böfögés, látászavarok, sárgaság, töredezett körmök, szúró fájdalom a jobb bordaív alatt, agresszió, indulatosság, suta, esetlen mozgás.

Ahol az energia pályája halad, ott idegi, ízület és izomműködéssel kapcsolatos panaszok jelentkezhetnek: zsibbadás, érzészavar, fájdalom. Páros meridiánokról van szó, természetesen a másik oldalon ugyanúgy jelentkezhetnek a problémák.

Hasznos lehet: minden, ami ellazít, a pihentető, mély alvás, séta a jó levegőn, torna, lazító gyakorlatok, meditáció, kristályok, kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres, nem túlhajszolt szexuális élet, baráti kapcsolatok, minden méreg kerülése!

A legközelebbi szakember, aki segítDr. Csiák Gyula 06209276900