Akupunktúra a faliórán

A biológiai óra

A gyógyítás tudománya bonyolult dolog, de az egészség megőrzésének a titka egyszerű. Kövessük biológiai óránk ritmusát minden nap és minden órában.

Először egy huszonnégy óra alatt egy kört író faliórát készítettem, a hajtó szerkezetet egy villanyórából kölcsönöztem.

Soha nem akartam kisajátítani azt az évezredes igazságot, hogy az ember szervezete napi ritmusban működik, de falióra számlapjára szerkesztése az én ötletem volt, ezt szabadalmi oltalom is védi. Itt az óra – mint mindegyik más – már két kört ír le, a nappali és az éjszakai tizenkét óra elkülönül egymástól.

Az ember biológiai órája 24 óra alatt jár körbe egyetlen kört ír le.

Tizenkét működési kör váltja egymást két óránként; ez ad ki egy huszonnégy órás teljes ciklust. Menjünk végig a működési körökön. 23 órától hajnali egy óráig „uralkodik” az Epehólyag. Ez szorosan összefügg a Máj működési körével, amely egytől háromig a legaktívabb. Sokunknak vannak alvászavarai; felébredünk hajnalban; bizonytalan, diffúz fájdalmak jelentkezhetnek, de az okát nem tudjuk. Ilyen esetekben az óra figyelmünket az epe- máj működési zavar felé fordítja; talán epekő okozza a panaszokat, de lehet, hogy a késői nehéz vacsora, vagy nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztását jelzi a gyötrődő, kínlódó máj. Ez az időszak a „nagytakarítás”, a méregtelenítés ideje. Időben feküdjünk le, az alvást kezdjük el még 11 óra előtt, hogy reggel megtisztulva, frissen ébredhessünk.

Hajnali 3 és 5 óra között a Tüdő működési kör maximuma idején a leggyakoribb az asztmás roham, a fulladás, a köhögés. (E körbe tartozik a légcső, az orr, a mandulák is. Mindezek együtt biztosítják a megfelelő légcserét.) Ez az időszak a reggeli tornára a legalkalmasabb. Nem túl fárasztó testmozgásról van itt a szó, a hangsúly a rendszerességen legyen. Ne hagyjunk ki egyetlen reggelt sem, ha lehetséges.

Öttől hétig a Vastagbél a legaktívabb, ez a székletürítés optimális ideje. A belek tisztán tartása rendkívül fontos, hiszen sorsunkat, egészségünket a bélbaktériumok mennyisége és minősége döntően befolyásolja.

Hét után az üres Gyomor jelez, mely kilenc óráig emészt a legjobban, majd a Lép-hasnyálmirigy köre következik. Első étkezésünk legyen változatos, sokszínű és kiadós. „A reggelit edd meg magad, az ebédet oszd meg a felebarátoddal, a vacsorát add az ellenségednek”; tartja a régi mondás. A Szív működési köre következik, mely 11 és 13 óra között a legaktívabb. (Sok szívbeteg hamarabb jelentkezne, ha tudná, hogy déli fáradékonysága komoly figyelmeztetője lehet a szív kezdődő gyengeségének.) Keleten is, nyugaton is hagyománya és értelme  van a déli pihenőnek.

A szív után a Vékonybél, az immunrendszer legfontosabb része következik, mely kívánja és meghálálja a könnyű, meleg ebédet. Délután három órától a Húgyhólyag, és a Vese körei követik egymást. Ez a bőséges folyadék fogyasztás, a teázás időszaka.

Este héttől kilencig, majd kilenctől tizenegyig két olyan működési kör következik, mely nem köthető egyetlen szervhez. Ezt az időszakot keleten az egymás felé fordulás, a barátság és a szeretet, majd a szerelem óráinak tekintik.  A hét órakor kezdődő periódus a Szívburok nevet kapta, de ezt átvitt értelemben is kell értenünk. Este kilenctől pedig „párom melegíts”…

Ennek a körnek a hivatalos neve az orvosi irodalomban a Három melegítő.

Szoros kapcsolatban áll egymással a három üreg (mellkas, hasüreg, alhas), ezek megfelelő hőszabályozása tartozik ide. Vegetatív panaszok, alvászavarok, szívtáji szúró fájdalmak, melynek hátterében szervi elváltozás nincsen, tartoznak e csoporthoz; s leginkább panaszt a késő esti órákban okoznak.

Este 11 órakor a vezető szerepet ismét az Epehólyag veszi át, s kezdődik minden elölről.

    E biológiai óra ismerete és használata közelebb visz bennünket életműködéseink jobb megértéséhez, s egy lélekben is egészséges napi ritmus kialakításához.

Segít tisztázni bujkáló betegségeink hátterét; korábban és könnyebben lelepleződik a „tettes”, a beteg tájék, ha jobban megismerjük önmagunkat.

Akupunktúra a faliórán

A gyógyítás tudománya bonyolult dolog, de az egészség megőrzésének a titka egyszerű. Kövessük biológiai óránk ritmusát minden nap és minden órában. Bővebben >>

Fogyókúra segítése

Ha tizenkét héttel korábban olvassa ezeket a sorokat, ma huszonhárom kilóval kevesebb lehetne.
Bővebben >>