A patella árok Ultrahang vizsgálata

Az egyik legérzékenyebb, legsérülékenyebb ízület a térd. Gyermek- és felnőtt korban is gyakran jelentkezik fájdalom ezen a területen.

A panaszok hátterében többféle elváltozás állhat, egyik lehetséges ok a térdkalács-sín sekély volta.

1. ábra. Felül a térdkalács, alatta a combcsont disztális vége. (M. Strobel: Diagnostik des Kniegelenkes)

A combcsont alsó végén található csiga (trochlea) biztosítja, hogy a térdkalács a középvonalban maradjon, ne táncoljon jobbra-balra. Ennek a csigának a szakemberek a mélységét MRI és rtg. vizsgálattal határozzák meg, s jellemzik egy adott számértékkel.

A mélységi index normál értéke: 4,1 és 6,5 között mozog.                   

2. ábra A patella és a patella-árok sematikus rajza, illetve a mélységi index, valamint a sulcus szög normál értékei. (M. Strobel: Diagnostik des Kniegelenkes)

Röntgenfelvétel készül a meghatározott szögben beállított térdről, melynek eredményeként egy, a csúcsára állított háromszöget kapunk. Ha az átfogót elosztjuk a háromszög magasságával, megkapjuk a mélységi indexet.

Jellemezhető a kép a háromszög csúcsán lévő érték, az úgynevezett sulcus-szög értékével is. (ejtsd: szulkusz; latin szó, jelentése: árok). Ennek normál értéke 135 és 145 fok közé esik. Ha sekélyebb az árok, a szög értéke emelkedik.

patella_arok_4 patella_arok_5
3. ábra Normál helyzet rtg. képe (M. Strobel: Diagnostik des Kniegelenkes)
 4. ábra 65 éves férfi UH képe (a szerző saját anyagából)

A röntgen felvétel készítése körülményes, költséges, nem ismételhető tetszőleges számban, viszont az Ultrahang vizsgálat során megfelelő vizsgálati eredményhez juthatunk. Gépemen a mért értéket 180 fokból levonva kapom meg a sulcus szög értékét. (A referencia vonalhoz képest a másik vonal emelkedése 40 fok, ezt kell levonnom a 180 fokból.)

Módszerem lényege: A beteg a hátán fekszik, térdét egészen hatvan fokig behajlítja. A pontos beállítás ízületi szögmérő (goniométer) segítségével történik.

5. ábra A jobb és a bal térd beállítása (A szerző saját anyagából)

A 7,5 Mhz értékű lineáris fejet végigvezetem a combcsont alsó végén, a trochleán (csigán), s megvizsgálom a patella-sín felszínét. Jól látható mindkét kiemelkedés, (condylus femoris lateralis és medialis) és a közöttük lévő árok (sulcus) is. A két szélső értéket, a legmélyebb és a legsekélyebb részt határozzuk meg, ez jól jellemzi az adott térdízületet.

6. ábra A patella-árok legmélyebb és legsekélyebb pontján készült felvételek. (saját anyag)

Panasz általában akkor jelentkezik, ha a normál határértéken túli számok a jellemzőek. A probléma forrása leggyakrabban az, ha a patella-sín sekély, a mélységi index kórosan magas. A gépemen kapott érték 100-al osztandó.

7. ábra Ez a felvétel 14 éves labdarúgó palántáról készült. Óriási tehetségnek indult, korosztályos magyar válogatott volt, de nem bírta a térde a mindennapos terhelést, állandóan fájdalmai jelentkeztek. (a szerző saját anyagából)

A módszer előnye, hogy könnyen kivitelezhető, bármikor ismételhető, mellékhatással nem jár, a paciens számára nem megterhelő. Informatív értéke meghaladja a röntgen felvételét, mert amíg az utóbbi egyetlen síkot mutat meg, az UH fejjel a patella-sín egésze végig kísérhető. Az elváltozás szűrővizsgálata is megvalósítható és kívánatos. Fontos, hogy az ember ismerje önmagát, s ha valahol „hiba” van, azt korrigálni tudja. Esetünkben a megfelelő gyógytorna és a megfelelő rögzítők segíthetnek a legtöbbet a sérülések és a panaszok megelőzésében. A sportágválasztásban is lényeges szempont lehet, s fontos, hogy ne csak a panaszok kialakulása után derüljön ki, hogy mit és mennyit is bír ki ez a sérülékeny ízület.

Úgy tűnhet, messzire esett az alma fájától, de én úgy érzem, hogy a természetes orvoslás híve magáénak tudhat egy olyan diagnosztikai lehetőséget, mely a beteg számára semmilyen megterhelést nem okoz, a szervezetbe semmilyen módon nem avatkozik be, mellékhatása nincs, s ugyanúgy a hullámok hátán lovagolva dolgozik, mint már említett egyéb csodabogaraim. S ha már az ember foglalkozik valamivel, jó, ha papírja is van róla: A Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Orvostovábbképző Karán 1997. november 28-án kaptam kézbe a végzettségről szóló igazolásomat.

Mozgásszervi UH diagnosztika

A csontsérüléseket, töréseket a röntgen vizsgálatok kiválóan megmutatják, viszont a lágyrészek, ízületek, (főként a térd. a boka és a váll) eltéréseiről az ultrahang vizsgálat segít tájékozódni. Bővebben >>

A patella árok Ultrahang vizsgálata

Az egyik legérzékenyebb, legsérülékenyebb ízület a térd. Gyermek- és felnőtt korban is gyakran jelentkezik fájdalom ezen a területen. Bővebben >>

Sportsérülések ellátása

Húzódások, szakadások, szalagsérülések, ficamok a sportolóknál mindennaposak. Bővebben >>

Lézer kezelés

A lézer terápiát elsősorban mozgás-szervi panaszok, lágyrész sérülések esetén alkalmazzuk.  Bővebben >>

polarizalt_fenykezeles

Denevér pad

Térd, csípő és derékfájás esetén is jó szolgálatot tesz a denevér pad. Bővebben >>