A helyi idő kiszámítása

Biológiai óránk a Nap állásához igazodik. A helyi idő még az országhatáron belül is eltér, hiszen a Nap korábban kel keleten, mint nyugaton; amikor Mátészalkán már süt a nap, Sopronban még csak hajnalodik. Az első, amit figyelembe kell vennünk, hol tartózkodunk éppen? A második, amire gondolni kell, vajon téli, vagy nyári időszámítás szerint jár-e az óránk? A téli időszámítás közelebb van a valósághoz, nyáron eleve egy órát le kell vonnunk belőle.

A helyi időt meghatározni úgy lehet, hogy figyelembe vesszük, milyen hosszúsági kör közelében tartózkodunk? Európában úgy lehet meghatározni, hogy a pontos idővel a német lengyel határ közelében futó 15. hosszúsági kör mentén egyezik meg a kettő a téli időszámítás szerint. Ettől kelet felé tartva minden fok 4 perccel eltér, ennyivel kel korábban a nap. Ez azt jelenti, hogy Kapuváron a 17. hosszúsági fok fut, tehát 8 percet hozzá kell adni a pontos időhöz télen, a nyári időszámítás szerint pedig egy órát még le kell vonni, ennyivel van most előre tekerve az óra. Tehát Kapuváron ma a helyi idő szerint 12 óra lesz akkor, amikor a pontos idő 12 óra 52 percet mutat. Abonyban viszont még korábban kel fel a nap, ott a 20. hosszúsági fok fut, 5×4=20 tehát 12 óra 40 perc lesz a pontos idő, amikor a helyi idő éppen delet mutat. Tekintettel arra, hogy a biológiai óra kizárólag a természetet követi és a Nap állása szerint működik.

Néhány nagyváros helyi ideje déli tizenkét órakor télen:

Pozsony – Sárvár – Nagykanizsa: 12 óra 8 perc

Komárom – Veszprém – Kaposvár: 12 óra 12 perc

Budapest – Dunaújváros –  Baja:  12 óra 16 perc

Salgótarján – Kecskemét – Szeged: 12 óra 20 perc

Miskolc – Karcag – Békéscsaba: 12 óra 24 perc

Ha valaki ránéz a térképre, a tartózkodási helye szerint ad a karórájáról leolvasható időhöz 8-12-16-20 vagy éppen 24 percet. Így határozható meg a helyi idő, itt jár az adott pillanatban a biológiai órája.