Légzésgyakorlatok, meditáció és testedzés

Lazítás a krónikus feszültségek feloldására

  1. Feküdjünk vízszintesen és nyújtsuk ki a lábunkat. Nyissuk szét a csípőnknél valamivel szélesebb terpeszbe. A karok laza középtartásban, kinyújtva, kb. 45 fokos szöget zárnak be a testtel. A tenyér felfelé néz. Lazítsunk.
  2. Lassan, nyolcig számolva lélegezzünk be. Koncentráljunk az alsó végtagokra. Jobb lábfejünket feszítsük vissza, majd feszítsük meg a vádlinkat, térdünket és enyhén a comb izomzatát. Végül feszítsük meg az egész jobb lábat. Tartsuk meg, majd tizenhatig számolva, lassú kilégzés közben lazítsuk el. A feszültség a lábfejünkön kiáramlik testünkből. Belégzés; ismételjük meg a gyakorlatot a bal lábunkon is.
  3. Belégzés. Koncentráljunk a fartájékra. Felváltva feszítsük meg a jobb, majd a bal fenék izmait is, majd szorítsuk össze, amennyire csak bírjuk. Lazítsunk, közben lassan, egyenletesen kilélegzünk.
  4. Belégzés, következnek a hasizmok. Húzzuk be a hasunkat, amennyire csak tudjuk. Tartsuk meg egy ideig, majd kilégzés és lazítás következik.
  5. Belégzés; a hátizmokra koncentrálunk. Feszítsük meg őket, a hát kissé megemelkedik. Kilégzés közben engedjük, hogy a hátizomzat a talajt érintse.
  6. Belégzés. Feszítsük meg mellizmainkat, amennyire csak tudjuk. Tartsuk meg néhány másodpercig, majd kilégzés, lazulás következik.
  7. Belégzés, figyeljünk a vállunkra. Először a jobb váll izmai feszüljenek, rövid idő múlva kilégzésben ellazítjuk, s a talajig engedjük vissza. Újabb belégzésben a bal vállon a gyakorlatsort megismételjük.
  8. Belégzés; a jobb kar izmait feszítsük meg. A kéz ökölbe szorul, a kar kissé felemelkedik. Kilégzés, lazítás, majd a másik oldal következik.
  9. Belégzés után a nyak és a garat környéki izmok húzódjanak össze, állkapcsunkat és minden arcizmunkat is szorítsuk. Néhány másodperc vicsorítás után kilégzés közbeni ellazulás következik.
  10. A has alsó részébe szívjuk be a levegőt, tartsuk bent néhány másodpercig, majd kilélegezve lazítsunk.

Legalább háromszor ismételjük meg a teljes gyakorlatsort. Ezután még néhány percig maradjunk fekvő helyzetben. Érezni fogjuk, hogy egész testünk ellazult, a feszültség oldódott.