A lúdtalp, a túlzott hajlékonyság, a gerincferdülés és a hanyag tartás

Vedd észre, tedd szóvá, oldd meg!

Mi a közös a fenti elváltozásokban? Rendkívül gyakori, kisgyermekkorban már jelentkezik, könnyen felismerhető, de gyógyszerrel nem orvosolható egyik sem.

Rendszeres testedzéssel viszont jól befolyásolható valamennyi.

Vedd észre! Így szól az alcím első részmondata. Óvodákban, iskolákban rendszeres és kötelező a szűrővizsgálat, elsősorban tehát e munkát végző orvosok észlelhetik először a tüneteket. Falun a vegyes praxisban dolgozó háziorvosok, nagyobb településeken a gyermekorvosok, nagyvárosokban pedig az iskolaorvosok végzik ezt a munkát a védőnők segítségével.

lúdtalp (M2140) enyhén terpesztett lábak mellett már zokniban is „gágog”, de ha még alaposabb akar lenni a vizsgáló, talptükörre is állíthatja a kis pacienst.

túlzott hajlékonyság (M3570) a könyök, a kéz I. és V. ujja, a térdek és a derék hajlékonyságának vizsgálatát jelenti, a Beighton számot kell meghatározni. Az érték kettő és három esetében közepes, négy vagy annál magasabb érték esetén nagymértékű túlhajlíthatóságot mutat.

gerincferdülés (M4110) és a hanyag tartás (BNO 6118) háttal álló gyermek esetén vizsgálandó. Ha a gerinc oldalirányú görbületei akkor is megmaradnak, ha felszólításra „kihúzza” magát a nebuló, gerincferdülés állhat fenn.

A vizsgálatok eredménye bekerül a védőnő és az orvos nyilvántartásába, de megoldás csak akkor születhet, ha az információ eljut minden érintetthez. A szülőt tájékoztathatja az orvos, aki szerencsés esetben választott orvosa is egyben a gyermeknek és kapcsolatban van a családdal. Szerencsés dolog lenne, de ritkán előforduló gyakorlat, ha az apróságot a szülő is elkísérné az iskolaorvosi vizsgálatra, s azon melegében értesülne mindenről. A gyerekes nap erre is felhasználható! Tájékoztathatja a védőnő is az anyukát, apukát a családlátogatások, szülői értekezletek alkalmával. Keresni kell a kapcsolatot, a szülő is érdeklődhet, keresheti az egészségügyi szakembereket.

Fontos a média szerepe. Nem lehet eleget és elégszer beszélni ezekről a dolgokról, mert tömegesen jelentkező, szinte minden családot érintő dolgokról van szó. Gyógyszerekkel ezek az anomáliák nem orvosolhatók, viszont a mindennapos testnevelés, a célirányos rendszeres mozgás sokat segít. Ha minden érintettet gyógytornára küldenénk, nem maradna jóformán senki a testnevelés foglalkozáson! Az órák programját kell úgy összeállítani, hogy a fenti elváltozások javuljanak. Olyan gyakorlatokról van szó, ami még annak a néhány nebulónak is csak hasznára válik, akik egyébként nem szenvednek egyik elváltozástól sem. Fontos, hogy a testnevelők ismerjék a rájuk bízott gyermekeket, fontos, hogy az órák anyaga tartalmazza mindazokat az elemeket, melyektől a jótékony hatás várható, amitől elmúlhat a lúdtalp, kiegyenesedhet a gerinc, szép lesz a tartás. A túlzott hajlékonyság nem fog elmúlni, viszont a Hymo Mo tréning alkalmazásával töredékére csökkenthető a sérülés veszélye! A Sportkórház sportsebészeti osztályának felmérése is igazolta, hogy a térd- és vállműtött sportolók fele a túlzottan hajlékonyak közül kerül ki ma még. Kövessük a holland példát, vegyük észre a jelenséget, beszéljünk róla és segítsünk ezeknek a fiataloknak.

Amikor véget ér az iskolaorvosi vizsgálat, beköszön a kísérő tanár: – Elmehetünk? Végeztünk?

Ez az a pillanat, amikor időt kell szakítani arra, hogy legalább néhány mondatban tájékoztatót adjon az orvos a pedagógusnak a dolgok állásáról. Az iskolai védőnőre vár a feladat, hogy információkkal lássa el a testnevelőt, keresniük kell egymást. Meg kell találni a módját annak, hogy képbe kerüljön a pedagógus is. A megoldás kulcsa elsősorban az ő, valamint a szülő kezében van. Az említett négy elváltozás különböző gyakorlatokat igényel, ezeket a szakirodalom részletesen tárgyalja, a különböző iskolák tanítják, s tornatanár szabadon dönthet, hogy ebből a gyakorlatrengetegből mit állít be az óra programjába. Akad néhány dolog, ami esetenként kerülendő. Ilyen például az ízületek nyújtása. Teljesen felesleges azoknál, akik túlzottan hajlékonyak, ők egyébként is ki vannak már „nyújtóztatva” örökölt génjeik által.

A fiatalok szívesen és sokan járnak edzésre, különböző sportágakba kóstolnak bele. A velük foglalkozó edzők felelőssége is hasonló a testnevelő tanárokéhoz. A legtöbb szakember kifejezetten jó szemű, a fenti elváltozásokat „szabad szemmel is kiszúrja”. Ha kétségei vannak, a sportorvossal tud konzultálni. A következő lépés nála is a gyakorlatok célzott összeállítása. Törekedni kell arra, hogy már az egészen kicsi gyerekeknél megkezdődjön az a program, melynek eredménye az erős, izmos, a jó egyensúly érzékkel rendelkező sportoló. A tehetség önmagában kevés, ép testre, ép lélekre lehet csak építkezni.

Az életrend és az étrend kialakítása fontos szülői feladat. Sajnos ritka még az olyan család, ahol reggeli tornával kezdődik a nap, amelyben minden családtag aktívan részt vesz. Pedig évezredek óta tudott dolog, – keleten és nyugaton egyaránt – hogy a testmozgás ideális ideje a reggeli órákra esik. A Hagyományos Kínai orvoslás huszonnégy órás ciklusban gondolkodik. A szervóra szerint a Tüdő működési kör idején, a kora reggeli órákban a legideálisabb a jó levegőn végzett kíméletes, nem túlzottan terhelő testmozgás. Dr. Mátyus István a Hagyományos Magyar Orvoslás nagy alakja így írt 1762-ben: „A napnak részeire nézve a reggeli commotió (testmozgás) leghasznosabb, mert ekkor az aer (levegő) hűvösebb lévén, nem melegül és izzad oly hamar a test; az erő is az álom által megújult.”

Az étrendről, a leginkább ajánlott ételekről: A mozgató rendszer olyan összetett, hogy szinte minden fajta táplálékot felhasznál valamelyik alkotó eleme. Hiszek benne, hogy a legfontosabb a mértékletes és változatos táplálkozás. Hippokratész gondolata: „ Az ételed legyen a gyógyítód!” Ez a megfigyelés a bajok megelőzésére is igaz. Régi megfigyelés az, hogy a gyümölcsök, zöldségek, a növények hasonlítanak arra szervre, amire jótékonyan hatnak. Piros és szív alakú a paradicsom, a cseresznye, a meggy. az agy tekervényeire emlékeztet a dióbél, a gerincvelőre  ginzeng gyökere, a szem bogarára a sárgarépa metszete, a banán pedig, ha elvágjuk, kísértetiesen hasonlít a gerincvelő metszetére. A japán néphit szerint is a táplálkozás fontos eleme a reggeli , s az tartalmazzon legalább 12 féle alapanyagot. Egy jól elkészített tojásrántotta mézzel ízesített tejeskávéval ezt a célt meg is tudja valósítani. (olaj, só, tojás fehérje, sárgája, zöldpaprika, vöröshagyma, csípős paprika, kolbász, piros paprika, bors, majd a már elkészült rántotta mellé paradicsom karikák, egy gerezd fokhagyma, zsemle, tej, méz, kávé,néhány szem aszalt szilva, vagy yuyuba) Természetesen mindenből csak kis mennyiségre gondolok. Az izomsérülések gyógyítására és megelőzésére a bromelin és papain enzim a két fő hatóanyag, megtámogatva rutiilinnal, ami szerkezetét tekintve nagyon hasonlít a C vitaminra. A növények közül az ananászban a bromelin, a papajában pedig a papain található meg nagyobb mennyiségben, ebből adódik, hogy ezeknek a gyümölcsöknek a fogyasztása, kiegészítve C vitamin tartalmú zöld félékkel ( citrom, kiwi, zöldpaprika) jó hatással van az izomzatra. Többen leírták a K vitamin jótékony hatását is. A káposzta félék, a kelbimbó, brokkoli, spenót, a fokhagyma tartalmazzák nagyobb mennyiségben. (Ha fél a fokhagymától, petrezselyem elrágásával közömbösítheti a nemkívánatos szájszagot.) Az inak és szalagok a tengeri állatok és növények fogyasztásáért hálásak. Hal, rák, kagyló, algák mindegyike rengeteg olyan anyagot tartalmaz, mely az ízületek alkotó elemeinek a regenerációját segíti. Találó kifejezés a tenger gyümölcsei szóösszetétel, hűen fejezi ki, hogy alapvető élelmiszerről van szó. Az erős csontozat kialakításában főként a fekete és mélykék gyümölcsök (kökény, szilva, fekete szeder) segítenek, de a mák is fontos, erősíti a csontrendszert. A hagyományos kínai orvoslás a mozgást az újjáéledés évszakához a tavaszhoz köti, ennek színe a zöld. Étkezésünkben is megfigyelhető, hogy minden, ami mozog és mozgat, meghálálja, ha étrendünkben legalább negyven dekagramm zöldség és gyümölcs is szerepel naponta. Ismerjük meg önmagunkat, mi az, amit szívesen, jó étvággyal fogyasztunk, amit a szervezetünk leginkább igényel, meghálál.

Aki rendszeresen mozog, étel, ital szempontjából is többet megengedhet magának. Az egészség háromlábú szék, ami akkor is megáll, ha valamelyik láb egy kicsit rövidebb. Ideális viszont az a helyzet, amikor az étel, az ital és a mozgás, ez a három láb egyforma hosszúságú, a három dolog megfelelően aránylik egymáshoz.