Mátay Balázs írása

Közel 50 éve áll a gyógyítás szolgálatában. Háziorvosként, sportorvosként, feltalálóként, a keleti orvoslás területén, kutatások, tanulmányok szerzőjeként és a különböző orvos-sportesemények eredményes szereplőjeként is sokan ismerik és méltán tisztelik Dr. Csiák Gyulát, aki pályája jelentős részét Fejérben, Sárkeresztesen, Csórón, Iszkaszentgyörgyön – az utóbbi években már inkább Székesfehérváron – töltötte. A kiváló szakember a napokban jó hírrel szolgált: fél évszázados vidéki háziorvosi pályájának esszenciáját írta ki magából, s ezt könyv formájában szeretné közkinccsé tenni. Az olvasmányos, de a tényszerű szakmaiságot sem nélkülöző „Fél évszázad falun, fehér köpenyben” címet viselő alkotás a napokban megjelent.
– Bízom abban, hogy egy rendhagyó könyvet tarthatnak kezükben az olvasók. Oka elsősorban az, hogy egy gyakorló orvos írta, s elmélkedéseit adja közre. Célom az volt, hogy amit az elmúlt 50 évben életem és munkám során érdekesnek, arra érdemesnek tartottam, azt megosszam a Kedves Olvasóval. Szakmám szerint körorvos vagyok, azt hiszem nem a legjobbak közül való, mert mindig „jön” valami, ami elvonja a figyelmemet. Ezeknek a „csavargásoknak”, partizánutaknak a során jutottam el a polarizációs fény birodalmába, szabadalmaztattam egy Nikotin – Stop módszert, majd egy rendre szoktató papucsot. Az ÉDEN gyógyklipsz következett, melynek nyugtató hatását már sokan élvezhetik; s végül az „Akupunktúra a faliórán”. Világ- és Európa-bajnok lehettem az orvos labdarúgásban, s a száműzött magyar irodalom bugyraiból a természetpróza első nagy alakjának életművét halásztam elő. A keleti gyógymódok több mint harminc éve foglalkoztatnak, s a legösszefogottabb, legtisztább gondolatokkal e területen találkoztam. Nem csak akupunktúráról, hanem sokféle természeti gyógymódról van itt szó (moxaterápia, gyógynövények, napfény, lézer, stb,), emellett étrendi, életrendi tanácsok s egy sajátos természetfilozófia is része e gondolkodásnak. Korunk egyik ősi kincse az ókori kínai bölcsek hagyatéka; az akupunktúra, és a hozzá szorosan tartozó természetszemlélet. Szeretném bizonyítani, hogy a nyugati szellemi kincsek s a régi keleti gondolatok összhangban vannak, s ezek a „régi” dolgok még sohasem voltak oly időszerűek, mint napjainkban. – foglalta össze szerzeménye tartalmát a sokrétű sportoló-irodalmár gyógyító.
Dr. Csiák Gyula évtizedek óta igazi színfoltja a honi orvostársadalomnak. A gyógyításnak él, az általános orvostan mellett elsajátította a kínai orvoslást, de szakavatott lézerterapeuta és ultrahang diagnoszta is. Rendszeresen indult és nyert számtalan érmet orvosok számára kiírt teniszversenyen, s sok éven át volt tagja, majd vezetője a legeredményesebb magyar labdarúgó csapatnak, a többszörös világ-és Európa-bajnok orvos válogatottnak. Ezek után persze nem csoda, hogy remek sportorvost is tisztelhetünk benne, aki dolgozott már NB I-es csapat mellett (Gázszer FC), továbbá Fejér megye szakfelügyelő főorvosaként. Ma már hivatalosan nyugdíjas, ám korántsem pihen, egyedülálló diagnosztikai felszereltséggel ellátott rendelőjében fogadja a gyógyulni vágyókat, vagy éppen az általa létrehozott Bársony István Alapítvány ügyes-bajos dolgait rendezgeti, irodalomkutatással foglalkozik és tanulmányokat ír.
Legújabb könyve, az Arcaim és harcaim rendelhető a szerző címén: Dr. Csiák Gyula 8000 Székesfehérvár Erzsébet út 72
Írta: Mátay Balázs