Hypermobilitás szindróma (M3570)

Már Hippokratész is ismerte 2400 évvel ezelőtt a fenti tünet együttest, ismerkedjünk meg vele mi is.

Az orvostudományok atyja a szkíta harcosok között figyelte meg, hogy a Fekete tenger és a Karibi tó körül élő népeknél igen gyakori az extrém hypermobilitás. Ezek a férfiak az íjat alig tudják megfeszíteni, a dárdát messzire hajítani. (1) A mai irakiak valószínűleg a szkíták leszármazottai, ezért ilyen gyakori itt az extrém hypermobilitás.

Miről is van szó?

Minden életkorban megfigyelhető, de rendszerint már a kisgyermekkorban feltűnik az ízületek fokozott mozgathatósága, lazasága. Többnyire szimmetrikusan, több ízületben észlelhető. Leggyakoribb a metacarpophalangealis ízületek fokozott nyújthatósága, a könyök, a csukló, a térd és a boka fokozott extenziója. Luxációk is előfordulhatnak.

A nemzetközi irodalomban kétféle elnevezéssel találkozunk a leggyakrabban.

A Hypermobilitás Syndroma (HMS) és a Jóindulatú Hypermobilitás tünetegyüttesnek fordítható Benign Joint Hypermobility Syndrom (BJHS) fordulnak elő a legtöbb cikkben.

Ma már szinte kizárólag a Beighton-szám meghatározása használatos.

Vizsgálataim során a szakirodalom útmutatásait követve, magam is a szűrővizsgálatra leginkább alkalmasnak ítélt Beighton-szám meghatározását végeztem el. A vizsgálat célja az volt, hogy felmérjük a hypermobilitás gyakoriságát, vizsgáljuk kor és nem szerinti előfordulását.

Az orvosi rendelőben az alkalmassági vizsgálatok során 1000 jelentkező adatait rögzítettük. Hangsúlyosan figyeltük az alábbi passzív mozgásokat:

A könyök túlnyújtható, a 180 fokot legalább 10 fokkal meghaladja. Ha egyoldali a jelenség: egy pont, ha kétoldali, két pontot jelent.

A hüvelykujj passzív appozíciója az alkar hajlító oldaláig ér.
Ha egyoldali a jelenség: egy pont, ha kétoldali, két pontot ér.

A kisujj hátrahajlítható, a kézfejjel bezárt szög 90 fok, vagy több.
Ha egyoldali a jelenség: egy pont, ha kétoldali, két pontot ér.

A térd a vízszintes fölé nyújtható: a hyperextensio mértéke 10 fok, vagy több. Ha egyoldali a jelenség: egy pont, ha kétoldali, két pontot ér.

Nyújtott térd mellett a talajra fektethető mindkét tenyér. A jelenség egy pontot ér.

A Beighton-szám meghatározása Hypermobilitás Syndroma (HMS) esetén:

 0-1 pont: negatív, vagy enyhe HMS

 2-3 pont: közepes fokú HMS

 4-9 pont: nagyfokú HMS

 

Eredmények

A teljes vizsgálati anyagban 863 férfi és 137 nő szerepel; 96 nagyfokú HMS esete fordult elő, ez 9,6 %-ot jelent. A fiúk és férfiak között összesen 48 esetben érte el, vagy haladta meg a Beighton-szám a 4-es értéket. 863 főre vetítve ez 7,87 %. (A vizsgálatban nagyobb részt 35 év alatti, sportorvosi alkalmassági vizsgálatra jelentkező vett részt.)

 

Szakmai áttekintés

A szakcikkek az elváltozás gyakoriságát 5-40 % közé teszik. Leggyakoribb az előfordulása a kisgyermekkorban, s a nők között is kétszer olyan számban fordul elő, mint a férfiaknál. (2,3,) Ezeket a tényeket az én vizsgálataim is megerősítik.

A HMS lehet áldás, de lehet átok is. Betegségről akkor beszélünk, ha további tünetekkel, ízületi fájdalmakkal, ín- és izomfájdalmakkal, gyakori ficamokkal, szem-bőr és egyéb belgyógyászati tünettel társul. Ennek megállapítása már a társszakmákban dolgozó szakorvos feladata.

A szűrővizsgálaton pontot vagy pontokat szerzett egyének esetében a Brighton-szám meghatározása következik. (4, 5,)

Ha két major kritérium fennáll; ha egy major kritérium mellett két minor kritérium megállapítható, illetve ha négy minor kritérium megtalálható: mindhárom esetben fennáll a betegség diagnózisa.

Major kritériumok:

A Beighton-szám 4 vagy annál több.

Arthralgia 4 vagy több ízületben legalább 3 hónapja

Minor kritériumok:

A Beighton szám 1, 2, vagy 3;

Arthralgia 1-3 ízületben legalább 3 hónapja

Diszlokáció egynél több alkalommal

Lágyrész reumatizmus (epicondilitis, bursitis, tendovaginitis  több mint három alkalommal.

Marfanoid habitus

Bőrelváltozás: vannak-e striák?

vannak-e keloidok?

Lecsüngő szemhéjak

Varicositás

Aranyér

Discus-hernia

Lágyéksérv

Méh- illetve végbél előesés

A fogorvosok is találkoznak időnként ezzel az elváltozással olyan formában, hogy az állkapocs ízület gyakori ficama mögött nem mindig a fogsorok anomáliája, hanem egy magasabb Beighton érték húzódik meg. A gyermekorvosok gyakran tapasztalják, hogy nehezen tanulnak meg járni egyes újszülöttek; szívesebben másznak, s rendkívül hajlékonyak. Rákérdezésre kiderül, hogy a családban gyakori a hypermobilitás.

Érdekes megfigyelés, hogy bizonyos családokban halmozódik a jelenség; öröklődő elváltozásról van szó.

Van segítség! A legfontosabb a diagnózis felismerése, az érintett tájékoztatása, majd a megfelelő gyógytorna kiválasztása. A cél az izomzat megerősítése és az egyensúly érzék fejlesztése. Jó gyógytornász számára ez rutin feladat. Az ízfelszínek, szalagok és izmok védelmét szolgálja a hyaluronsav, a citrom, az ananász, a kurkuma, a tenger gyümölcsei, a magas C-vitamin tartalmú zöld félék és mindazok a táplálék kiegészítők, amelyek a fentieket megfelelő mértékben és formában tartalmazzák. Az ilyen egyének ne nyújtsanak, ki vannak nyúlva már eléggé szegények, helyette az izomzatot frissítő masszázs a kívánatos.

A gyógyítók és minden érintett számára angol mintára Hymo Mo klubot alakítottunk, s interneten is nyújtunk egymásnak segítséget. (https://keletikincsekszalonja.hu/a-tulzott-hajlekonysagrol/).

Izgalmas, érdekes terület, mely rengeteg lehetőséget rejt. Érdemes lenne nagyszámú sérülést feldolgozva vizsgálni, mennyire veszélyeztetettek a HMS hordozói? Milyen az előfordulási gyakorisága a fent felsorolt betegségekben? Egyesek szerint a pánikbetegségben szenvedők között is gyakoribb a HMS előfordulása (6), s akad olyan írás, mely a HMS-re jellemzőnek tartja a csokoládé utáni olthatatlan vágyat. (7) Az aranyér népbetegségnek számít, de ha csak önmagában a tünetre figyelünk, elsikkadhat a lényeg. A probléma gyökere teljesen más egy idült alkoholista esetében, mint egy harmincéves fiatalnál, aki a HMS kritériumaival rendelkezik. Hasonló lehet a helyzet a porckorong sérv, a diszkusz hernia esetében is. A végeredmény ugyanaz, de a kiindulás egészen más, s ennek terápiás konzekvenciái is kell, hogy legyenek. Sok diagnosztikai tévedés, felesleges kezelés, műtét megelőzhető lehetne a pontosabb diagnózis ismeretében.

Hippokratész lábnyomát követve olyan területre tévedtünk, ahol még rengeteg a sötét folt, de az érintettek összefogásával nagy utat járhatunk be. Minden felém nyújtott kezet szívesen szorítok meg.

Dr. Csiák Gyula Hymo Mo Diagnosztikai és Terápiás Centrum
8000 Székesfehérvár Erzsébet út 72.
06 20 92 76 900
csiak.gyula@upcmail.hu

Felhasznált irodalom:

  1. Halata Z., Munger B. L.: The ultrasturcture of Ruffini and Herbst corpuscles int he articular capsule of domestic pigeon. Anat. Rec. 1980, 198, 681-692
  2. Hakim A, Grahame R: Joint hypermobility.
  3. Best Practice & Research Clinical Rheumatology 2003, 17(6):989-1004.
  4. Lamari NM, Chueire AG, Cordeiro JA: Analysis of joint mobility patterns among preschool children. Sao Paolo Medical Journal 2005, 123(3):119-123. 
  5. The Brighton Score – The New Diagnostic Criteria for HMS The Hypermobility Syndrome AssociationJournal of Rheumatology 2000; 27: 1777-1779
  6. MAJ Michael R. Simpson DO MC USA: Benign Joint Hypermobility Syndrome: Evaluation, Diagnosis and managementThe Journal of the American Osteopathic Association 2006. szeptember 01 531-536
  7. Joint hipermobility syndrome is a risk factor trait for anxiety disorders: a 15-year follow-up cohort study. Bulbena A. Gago J. Pailhez G. Sperry L. Fullana MA. Vilarroya O. Elsevier General Hospytal Psychiatry 2011. július, augusztus 363-370
  8. Joint hypermobility, fears, and chocolate consumption. Pailhez G, Rosado S, Bulbena Cabré A,Bulbena A.J Nerv. Ment Dis. 2011 November 199(11):903-6