Test és lélek kapcsolata

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) hívei mindig hangsúlyozták, hogy az érzelmi állapot nagymértékben meghatározza egészségünket, az érzelmi élet a fizikaitól elválaszthatatlan. Öt olyan állapotot különböztetünk meg, amelyek különösképpen hatnak a testre. Ilyenek: az öröm; a harag; a szomorúság és aggodalom; a töprengés; végül a félelem és ijedtség. Természetesen ezek az érzelmek önmagukban még nem kórosak, egészséges személyeknél is előfordulnak. Baj akkor van, ha bármelyik eluralkodik rajtunk, hosszú időn keresztül képtelenek vagyunk megszabadulni tőle, vagy ha hirtelen, elemi erővel támadnak. Akut és krónikus lelki egyensúly zavarról beszélhetünk, melyek eredménye szervi betegségtünetekben nyilvánul meg. Fordítva is igaz a dolog; a belső bajok gyakran és típusosan társulnak kiegyensúlyozatlan érzelmi állapotokhoz. Az öt érzelem kölcsönhatásban van az öt Yin szervvel: az öröm a Szívvel, a harag a Májjal, a szorongás és aggodalom a Tüdővel, a töprengés a Léppel, a félelem és ijedtség pedig a Vesével.

Az első részben az öröm és a Szív működési kör kapcsolatát részletezem. A túlzásba vitt öröm szétszórt Qi-hez vezet, mely zavaros gondolkodást, szélsőséges megnyilvánulásokat, a legsúlyosabb esetekben múló vagy maradandó elmezavart is eredményezhet. Gondoljunk például a nagy boldogságban eltöltött esték utáni hajnali „diszkóbalesetekre”. Nekem egyik ötvenes évei végén járó páciensem szavai jutnak eszembe: ” Ugyanúgy érzem magam, mint húszéves koromban. Akkor is, most is a 25 és 35 év közötti lányok, asszonyok ejtenek rabul. Az érzés gúzsba köt, meggyötör. Két megoldás kínálkozik: vagy nagyon közel kerülni, vagy a múló időben bízni. Ha csak egy pici fényt látok, beindulok. Elég egyetlen biztató mondat, egy rám ragyogó szempár és vagy a földöntúli boldogság, vagy a földbe tipró szomorúság a végeredmény”. A témát találóan és szívbe markolóan dolgozza fel az Ámbár tanár úr című film, mely  az ötven év körüli Baradlay Romeo tanár úr és a végzős gimnazista: Timea ( aki lehetne Júlia, Mária, Atina vagy éppen Ágika…) szerelméről szól. A fülig szerelmes Romeo próbálja kordában tartani szívszorító érzéseit, de a lány szájából elhangzó néhány félreérthető mondat és egy levél lángra lobbantja, s felborítja addigi, aránylag kiegyensúlyozott életét. Alvászavar, láz, pokol és a képzelt mennyország jut osztályrészéül.

Orvos legyen a talpán, aki ilyenkor segíteni tud. Ha a Hagyományos Kínai Orvoslást ismeri, könnyebben tud eligazodni. A Szív és a társult működési körök egyensúlyi zavaraként kell kezelni az esetet, s párkapcsolati problémáról lévén szó, mindkét felet érdemes bevonni a gyógyítás folyamatába, mert ha a kazal lángra lobban, az első és legfontosabb a tűz oltása, de a „gyújtogató” felelősségéről se feledkezzünk el.

A betegségek lelki okairól II.

A harag és a Máj működési kör

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint érzelmi zavarok szempontjából a két leginkább érintett kör a Szív és a Máj. Amíg előbbinél a túlcsorduló öröm, addig az utóbbi esetében a harag dominál. Amint az I. részben is említettem: a Romeo jelenség esetében álmatlanság, zavaros gondolkodás, szélsőséges érzelmi reakciók jelentkeznek. Ez negatív irányba is átcsaphat, s harag, dühkitörések formájában mutatkozik meg. A Máj harmonizálja az érzelmeket, diszharmóniái és a méreg egymás kísérő jelenségek.

Esetleírás: 59 éves férfi, ügyvezető igazgató. Korábban egy családi tragédiát követően évekig alkoholizált, de sikeresen leszokott. Ismét találkoztunk. „Új munkatárs került az irodába. 31 éves gyönyörű teremtés, az első pillanattól megigézett a szépsége. Az első beszélgetésünkön közölte, hogy egyedül él, egy kiskutyussal osztja meg a magányát. Karácsony előtt a számítógépemen karácsonyi üdvözlő lapot (csendes magányomban címmel) és egy Márai-idézetet találtam: Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet csoda nélkül élni. Aláírás: szeretettel Katinka. Attól a perctől kezdve ébredéstől elalvásig csak rá gondoltam, még a mással töltött legintimebb pillanatokban is. Megkérdeztem, találkozhatnánk-e a két ünnep között valamelyik nap? Bármelyik nap megfelel. – válaszolta, s csütörtökön délután megjelent ragyogó tekintettel, mosolyogva egy tenyérnyi farmer szoknyában. Őszinte vallomásomra csak egy csodálkozó tekintet volt a válasz… Addig az ölembe ültettem volna, ezután legszívesebben a térdemre fektetném és elfenekelném. Haragszom az egész világra. Nekikeseredtem és ismét a pohárhoz nyúltam.” Így csaphat át az érzelmi hullámzás egyik szélsőségből a másikba. Még szerencse, ha nem történik nagyobb tragédia.

A terápia során fontos, hogy a Máj működési zavarainak kezelése mellett törekedjünk a lelki egyensúly helyreállítására is. A Máj működési köre mellett a Szív is kezelendő. A gyógynövény kombinációk közül elsősorban a galagonyát, máriatövist és a gránátalmát is tartalmazó készítmények a legelőnyösebbek.

A betegségek lelki okairól III.

Szomorúság, töprengés, félelem

A túlzott szomorúság vagy fájdalom gyengíti a Tüdő Csi működését. Testi és lelki kimerültség, halk és kedvetlen beszéd, mély sóhajtások a jellemző tünetek. Több alkalommal is megfigyelhettem senyvesztő kórban szenvedő beteg legközelebbi hozzátartozóját. A legegészségesebbeket is hónapokig tartó szomorúság gyötri a fenti tünetekkel. Maga a halál bekövetkezte pedig, – annak ellenére, hogy mindenki tudta eljövetelét, – drámai módon rontott a hozzátartozó állapotán.

A túlzásba vitt töprengés, rágódás a Lép és a Gyomor működési köreit érinti leginkább. „Nem tudja megemészteni a dolgot.” Ily szépen fejezi ki a magyar nyelv azt, ami a Hagyományos Kínai Orvoslásban így hangzik: a túlzott töprengés a Csi stagnálásához vezet. Következményei gyomorsüllyedés és emésztési zavarok – puffadás, böfögés – lehetnek.

A félelem és ijedtség, valamint a Vese és Húgyhólyag működési köreinek kapcsolatát számos kifejezés őrzi nyelvünkben is. Végigfut a hátán a hideg; (itt található a Húgyhólyag meridián) Ijedtében összepisili magát; és még sorolhatnánk. A HKO így írja: a Csi a nagy félelem hatására leszáll, egészen odáig, hogy a beteg bepisil.

Az érzelmek és a működési körök kapcsolata fontos információkat nyújt az orvos számára, de mechanikusan nem alkalmazható, ne gondoljon senki kizárólagos ok okozati összefüggésre. Olyan információk ezek, melyek segítenek kibogozni a beteg panaszainak tarka és szövevényes hálóját. Fordítva is igazak e kapcsolati állítások. Megfigyelhető, hogy komoly szervi betegségekben szenvedők különböző lelki problémákkal jellemezhetőek. Más típusú egy tüdőbeteg, más egy májzsugorban szenvedő és másmilyen a gyomorbajos lélek.

Az európai orvoslásban a lelki bajokban szenvedőket pszichológushoz irányítják. Szívesen találkoznék olyan lélekgyógyásszal, aki a pácienseit az évezredek óta Kínában már bevált gyógynövény kombinációkkal is kezelné.

A kérdéskörről további részleteket tudhat meg a Csiák-féle prevenciós programból.

Bemutatkozás

Dr. Csiák Gyula orvos, író, irodalomkutató, sportvezető, a Bársony István életmű szakértője (1952. június 20. Csabdi) Bővebben >>

Könyveink

A Keleti Kincsek Szalonja szoros kapcsolatban áll a Bársony István Alapítvánnyal. Bővebben >>

polarizalt_fenykezeles

Termékeink

ÉDEN  gyógyklipsz, Biológiai óra Akupunktúra a faliórán Bővebben >>