Szex, szerelem, család

Nagyanyáink mondták: Ha a hálószobában minden rendben van, ez tíz százalékot javít a házasságon, ha viszont el nem múló problémák vannak, ez kilencven százalékot tud rontani, gyakorlatilag tönkretesz mindent.

A rendelőben százféle panaszt hallok, de amikor rákérdezek: mióta beteg, s vajon abban az időben történt-e valamilyen lelki trauma, a legtöbbször kibuggyan a keserűség. Munkahelyi gondok, haláleset, válás kerül szóba leggyakrabban. Az előbbi kettőről még úgy-ahogy, de a párkapcsolati problémákról nehezen nyílnak meg az emberek. Ez tabu téma, nem illik róla beszélni, pedig kellene. Csernus doktor szerint Az emberek életében a legtöbb problémát az okozza, hogy párkapcsolataink esetében százból legfeljebb tíz működik harmonikusan, vagy még annyi sem.

De miért csodálkozunk ezen? Előbb utóbb minden gyermek felnő, de sajnos felnőtté nem válik. Szinte sehol, senki nem tanítja, hogyan kellene jól szeretni, a társat tartósan boldoggá tenni. Tanulni természetesen a felnövekvő fiatalnak kellene, de ki tanítson? A jelenlegi statisztikák szerint a házasságok többsége válással végződik. A kudarc csak tanulással lenne elkerülhető. (Csak hézagos ismereteim lehetnek arról, hogyan csinálták ezt Keleten a régiek, de ha valakit érdekel, szívesen osztom meg e-mailban vele.)

Felmerül a kérdés, ki tanítson? Természetesen az, aki ért hozzá. Ez lehet a szülő, a pedagógus, az orvos, egy pap vagy egy szexuálpszichológus. Honlapomon többször is hangsúlyozom a megelőzés (prevenció) fontosságát. Talán tudok segíteni. Egyrészt irodalmat ajánlok, másrészt pedig várom kérdéseiket, s kívánság szerint vagy négyszemközt, vagy, ha erre felhatalmazást kapok, ezen a fórumon válaszolok, mások is tanuljanak belőle. Nem fogok virágnyelvet használni, ezért kérem, hogy csak azok lépjenek tovább, akiket nem bánt az őszinte szó.

 Ajánlott irodalom: Bágyoni: Üzenet a férfiaknak; Bágyoni, Székely: Válasz a nőknek; Warnecke: Feng shui a párkapcsolatban és a szerelemben; Kahn: A szerelem iskolája; Spock: Tinédzserek könyve; Hirschler: A nők védelmében; Lux: Női szerepek; Vátszjájana: Káma-szutra; An-Neezawi: Az illatos kert; Kaljánamalla: Anangaranga; Csernus: Én és te; Szilágyi: Szerelmi kultúránk, képeskönyv a szexről;

Csak néhány címet írtam le, de az interneten is rengeteg információ található; egy a fontos, a tudás gyarapítása.

Bemutatkozás

Dr. Csiák Gyula orvos, író, irodalomkutató, sportvezető, a Bársony István életmű szakértője (1952. június 20. Csabdi) Bővebben >>

Könyveink

A Keleti Kincsek Szalonja szoros kapcsolatban áll a Bársony István Alapítvánnyal. Bővebben >>

polarizalt_fenykezeles

Termékeink

ÉDEN  gyógyklipsz, Biológiai óra Akupunktúra a faliórán Bővebben >>